Zioła w kuchni? Jakie wybrać i jakie mają właściwości?

Zioła wykorzystywane są w kuchni i medycynie ludowej już od tysięcy lat. Nie tylko nadają potrawom intensywnego smaku i niepowtarzalnego aromatu, ale też mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ułatwiają trawienie i usprawniają pracę przewodu pokarmowego, zapobiegają wzdęciom i zaparciom, mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Z tego artykułu dowiesz się, jakie właściwości mają te najpopularniejsze z nich.

Oregano

Stanowi jedno z najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. O jego dobroczynnym wpływie na zdrowie mówił już Arystoteles. Oregano charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi. Dodane do posiłków zwiększa produkcję śliny i soków żołądkowych, a co za tym idzie, może przynieść ulgę w problemach z niestrawnością. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, dlatego stosowane jest także jako środek na kaszel. Oregano ma także działanie uspokajające. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i sprawdzi się świetnie jako przyprawa do większości potraw: wzbogaci smak czerwonego mięsa, ryb i drobiu, zup, sosów oraz pieczywa.

Bazylia

Podobnie jak oregano, bazylia jest rośliną wykorzystywaną w większości kuchni świata. Przede wszystkim pokochali ją jednak mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego. Bazylia ma charakterystyczny anyżowo-korzenny zapach, intensywny smak i nieocenione dla zdrowia właściwości. Stymuluje układ odpornościowy, wspomaga usuwanie toksyn, ma korzystny wpływ na pracę serca i skutecznie koi nerwy. Przyprawy tej nie może zabraknąć w sosie pomidorowym do makaronu czy pizzy. W połączeniu z delikatnym serem mozzarella i soczystymi pomidorami stworzy pyszną sałatkę caprese. Pęczek bazylii można też zblendować z oliwą, parmezanem i orzechami – w ten sposób otrzymamy aromatyczne, intensywnie zielone pesto.

Mięta

Jest powszechnie znana i łatwo dostępna. Jej smak i aromat orzeźwią i dodadzą energii, dlatego warto sięgać po nią przede wszystkim latem. Mięta reguluje pracę wątroby, przynosi ulgę w problemach żołądkowych, rozluźnia i poprawia nastrój. Ma także korzystny wpływ na działanie dróg oddechowych. Będzie doskonałym dodatkiem do domowej lemoniady, owocowych smoothie i świeżych warzyw. To zioło jest także obowiązkowym składnikiem sałatki tabbouleh bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu.

mięta

Majeranek

To zioło jest obowiązkowym składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Nie może zabraknąć go w żurku, barszczu, pieczonej kaczce i gęsi. Wzbogaci również smak jagnięciny i białych ryb. Majeranek jest jedną z najbogatszych w antyoksydanty rośliną. Przeciwdziała stanom zapalnym, ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działa także upiększająco – wygładza cerę i usuwa przebarwienia. Majeranek pomoże także w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu.

Lubczyk

Należy do rodziny selerowatych i jest kopalnią witaminy C, wapnia, potasu, cynku i magnezu. Ma korzystny wpływ na pracę serca, wątroby i nerek. Oczyszcza, odtruwa, działa rozkurczowo, poprawia nastrój. Lubczyk uważany jest również za naturalny afrodyzjak. Stanowi niezastąpiony dodatek do bulionów i rosołów i świetnie komponuje się z rybami i owocami morza.

Rozmaryn

Charakteryzuje się bogatym, leśnym aromatem. Najczęściej używany jest do przyprawiania mięs. Idealnie komponuje się ze smakiem jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny. Rozmaryn pomoże obniżyć poziom glukozy we krwi, złagodzi bóle żołądka i uchroni przed wrzodami, usprawni trawienie, poprawi pamięć i pozytywnie wpłynie na nasz nastrój i samopoczucie.

Inne popularne zioła, po które warto sięgać to między innymi cząber, tymianek, koperek, kolendra czy melisa. Mają one mnóstwo dobroczynnych właściwości, a spożywane regularne z pewnością przyczynią się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Znacznie bardziej wartościowe są te świeże, ale suszone również sprawdzą się doskonale. Latem warto pomyśleć o założeniu ziołowego ogródka, chociażby na kuchennym parapecie.