Zielone naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem

Naleśniki to danie, które cieszy się dużym uznaniem. Wiele osób wybiera je na przekąskę, ponieważ są proste w przygotowaniu i wygodne – można swobodnie zabrać je do pracy czy szkoły. Naleśniki mogą też dobrze sprawdzić się podczas odchudzania. Odpowiednio przygotowane dostarczą niezbędnych składników odżywczych i zaspokoją potrzebę na zjedzenie pysznego dania. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na wytrawne naleśniki z kurczakiem, serem i szpinakiem z dodatkiem spiruliny.

Spirulina – doskonały dodatek do wielu dań

Spirulina należy do tzw. super foods, czyli pokarmów, dostarczających mnóstwa składników odżywczych i witamin w niewielkich porcjach. Sproszkowana spirulina może być dodawana do deserów, koktajli czy właśnie naleśników. Jej niewielka ilość nie zmienia smaku dań, ale sprawia, że potrawa staje się pełna niezbędnych składników mineralnych. Spirulina zawiera:

  • białko,
  • fenyloalaninę, która hamuje poczucie głodu,
  • kwasy tłuszczowe, stymulujące odporność,
  • karoten – źródło witaminy A,
  • witaminę B12, wspierającą układ nerwowy,
  • witaminę E, chroniącą organizm przed starzeniem się,
  • fikocyjaninę, która pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi,
  • wapń, wpływający na poziom cholesterolu oraz kondycję kości,
  • jod, wpierający pracę tarczycy.

spirulina

Przepis na zielone naleśniki z kurczakiem i serem

Naleśniki z kurczakiem i serem to doskonała przekąska, która sprawdzi się zarówno w roli II śniadania, jak i podwieczorku czy nawet kolacji. Wszystko zależy oczywiście od wielkości porcji, którą zaserwujemy. Poniżej przedstawiamy składniki na 6 zielonych naleśników. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!
Składniki:

  • mąka pszenna – 72 g
  • spirulina – 0,3 g
  • mleko – 150 ml
  • woda – 120 ml
  • jajko – 1 szt.
  • olej – 3 g
  • szpinak -120 g
  • cebula – 30 g
  • czosnek – 3 g
  • pierś z kurczaka – 120 g
  • lazur – 30 g
  • gruszka marynowana – 45 g
  • rukola – 15 g

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj pierś z kurczaka. Obmyte i osuszone mięso pokrój w drobną kostkę, rzuć do miski i przypraw do smaku czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. Mięso odstaw na co najmniej 30 minut, a następnie podsmaż je na odrobinie oleju.
Do miseczki wlej mleko, wodę, wbij jajko i zmiksuj, dodając przesianą mąkę. Następnie dosyp spirulinę i zmieszaj tak, by nie było grudek. Z tak przygotowanego ciasta usmaż placki na naleśniki.
Następnie obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj szpinak i odczekaj, aż nieco się podsmaży. Później dodaj pokrojony w kostkę ser lazur i dopraw do smaku. Na koniec połącz przygotowany farsz z kurczakiem oraz pokrojoną w kostkę gruszką.
Farsz rozsmaruj na przygotowanych plackach i zawiń według uznania. Naleśniki podawaj z odrobiną rukoli. Smacznego!