Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?

Witamina K, obok A, D i E, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a konsekwencje jej niedoboru mogą być bardzo niebezpieczne. Z tego artykułu dowiesz się, jaką rolę odgrywa witamina K oraz w których produktach znajduje się jej najwięcej.

Witamina K – jakie ma funkcje?

Witaminą K nazywamy grupę związków organicznych o podobnej strukturze chemicznej. Wyróżniamy dwie naturalnie występujące rodziny: witaminę K1, syntetyzowaną w roślinach, oraz K2 , którą syntetyzują bakterie.
Witamina K jest niezbędnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Potrzebujemy jej także, by zachować mocne kości i zdrowe zęby – wraz z witaminą D3 jest konieczna do skutecznej mineralizacji. Dodatkowo, osoby regularnie spożywające produkty bogate w witaminę K mają mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy, ponieważ poprawia ona elastyczność tętnic i zapobiega ich zwapnieniu.

Niedobór witaminy K

Skutki niedoboru witaminy K to między innymi częste i trudno gojące się siniaki, krwotoki z nosa, choroby układu sercowo-naczyniowego, zwiększona łamliwość kości i osteoporoza.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią szczególnie powinny zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie, ponieważ, jak pokazują badania, niedobór witaminy K u matki może zwiększyć ryzyko wystąpienia anomalii kostnych i krwotoków u dziecka.

Witamina K – gdzie znajduje się jej najwięcej?

Stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety na co dzień wystarczy, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość witaminy K. Znajdziemy ją przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, w olejach roślinnych, niektórych owocach, jajach oraz produktach mlecznych podlegających fermentacji.
Bogate źródła witaminy K to między innymi:

  • brokuły,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • sałata,
  • natka pietruszki,
  • zielona rzepa,
  • jagody,
  • figi,
  • ser żółty,
  • jaja.

witamina K w diecie

Natto – sekret długowieczności Japończyków

Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i długowiecznością. Znacznie rzadziej niż mieszkańcy innych krajów zapadają na choroby sercowo-naczyniowe, mają silniejsze kości i mocniejsze zęby. Być może sekret tkwi w natto – bardzo popularnej w tamtym regionie potrawie. Natto to poddane procesowi fermentacji nasiona soi. To jeden z najbogatszych w witaminę K produktów – w 100 gramach zawiera jej aż 900-1000 μg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka wynosi w przypadku kobiet jedynie 55 μg a mężczyzn 65 μg. Pomimo charakterystycznego smaku i zapachu, to danie zyskuje popularność w Europie i coraz częściej możemy znaleźć je w menu dalekowschodnich restauracji.

Stosowanie diety bogatej w warzywa o zielonym kolorze, ser żółty i jaja z powodzeniem ustrzeże nas przed niedoborem witaminy K. Jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, postaraj się, by Twoje posiłki były jak najbardziej różnorodne. Najzdrowsze będą lokalne, sezonowe produkty, a swój jadłospis łatwo urozmaicisz, włączając do niego od czasu do czasu egzotyczne produkty. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę K, japońskie natto sprawdzi się znakomicie. Pamiętaj też o tym, by regularnie wykonywać profilaktyczne badania krwi i kontrolować poziom witamin oraz minerałów.