Topinambur – warzywo dla dbających o linię

Nazwa tego warzywa dla większości Polaków wciąż brzmi bardzo egzotycznie, jednak stopniowo zyskuje coraz większą popularność. Czym jest topinambur, w jaki sposób go przyrządzać i co sprawia, że uważany jest za superfood?

Topinambur – co to takiego?

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to roślina jadalna pochodząca z Ameryki Północnej, rozpowszechniona także na innych kontynentach. Jej bulwy są pełne wartości odżywczych i stanowią świetną alternatywą dla ziemniaków, bezpieczną także dla diabetyków. Można spożywać je na surowo, pieczone w piekarniku, gotowane na parze lub w osolonej wodzie. Mają słodkawy, lekko orzechowy smak i doskonale komponują się z większością przypraw.

Właściwości odżywcze

Bulwy topinamburu zawierają szereg wartościowych składników. Są doskonałym źródłem minerałów takich jak krzem, miedź, wapń, magnez i żelazo oraz witamin: C, B1, B2, PP, B5 oraz B6. Dzięki wysokiej zawartości potasu regulują ciśnienie tętnicze. To warzywo wzmacnia odporność i przeciwdziała stanom przewlekłego zmęczenia. Magnez i niacyna sprawią, że topinambur wspomaga pracę układu nerwowego, działa antystresowo, poprawia pamięć i koncentrację. Włączenie go do codziennej diety może pomóc uregulować poziom cholesterolu i poprawić wyniki krwi. Bulwy słonecznika bulwiastego mają działanie moczopędne, wspomagają pracę nerek i ułatwiają pozbycie się nadmiaru wody z organizmu.

Właściwości topinamburu
Topinambur to warzywo doskonale urozmaicające dania i idealne dla osób dbających o piękną skórę.

Zaobserwowano także, że dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego – inuliny, warzywo to pełni rolę prebiotyku i pozytywnie wpływa na stan flory bakteryjnej układu pokarmowego oraz ułatwia przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu z pożywienia. Dodatkowo przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Topinambur dla diabetyków i osób z insulinoopornością

Bulwa topinamburu zawiera około 17% inuliny. Jest to wielocukier, który przez swoją charakterystyczną budowę nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym człowieka i pełni rolę błonnika. Jest substancją dobrze rozpuszczalną w wodzie. Inulina ma pozytywny wpływ na stan gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru do krwi i obniża indeks glikemiczny potraw. Pomaga także utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Dzięki tym niepowtarzalnym właściwościom, włączenie topinamburu na stałe do diety może pomóc w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2 i zmniejsza insulinooporność.

Warzywo dla dbających o linię

Topinambur będzie świetnym dodatkiem do diety osób zmagających się z nadwagą. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że pęcznieje w żołądku i szybko daje uczucie sytości. Pomaga także zapobiegać nagłym napadom głodu. Wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn i reguluje pracę układu pokarmowego przyspieszając perystaltykę jelit.

Topinambur
Topinambur to sprawdzony sposób na odchudzanie. Pomaga również zapobiegać nagłym napadom głodu i daje uczucie sytości.

Wszechstronne zastosowanie w kuchni

Pomysłów na wykorzystanie topinamburu jest mnóstwo. Świetnie smakuje ugotowany w osolonej wodzie lub na parze, duszony, smażony i pieczony. Można dodawać go na surowo do sałatek, zrobić z niego frytki lub chipsy, a nawet przygotować zupę krem. Warto pamiętać, że najwięcej witamin warzywo to zawiera tuż pod skórką, dlatego zaleca się, żeby bulw nie obierać, a jedynie dokładnie umyć.