Przepisy na dania z awokado

Pochodzi z południowego Meksyku, gdzie znane było już 7000 lat p.n.e. Stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, 6 i 9 oraz wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Mowa o awokado – zielonym owocu kształtem przypominającym gruszkę, z dużą okrągłą pestką w środku. Dlaczego warto go jeść i co można z niego przygotować?

Awokado – właściwości zdrowotne

Awokado to przede wszystkim doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne do zachowania równowagi hormonalnej organizmu, stanowią nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), poprawiają odporność i mają pozytywny wpływ na stan układu krwionośnego. Wspomagają również wchłanianie składników odżywczych z pokarmów. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie.

awokado-właściwości
Awokado dzięki zawartemu w nim potasowi m.in. reguluje ciśnienie krwi.

Awokado dostarcza również sporo witamin. Znajdziemy w nim między innymi witaminę C, E, A oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy niezbędny w diecie przyszłych mam. Owoc ten to także skarbnica potasu, czyli pierwiastka, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i stan układu nerwowego. Dodatkowo, znajdziemy w nim też sporo luteiny wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Jak wykorzystać awokado w kuchni?

Guacamole:

To charakterystyczny dla meksykańskiej kuchni sos nieodłącznie kojarzący się z awokado. Potrzebne składniki to:
• 1 dojrzałe awokado
• ¼ czerwonej cebuli
• ½ pomidora
• sok z połowy limonki
• papryczka chili (w ilości wedle uznania)
• garść świeżej kolendry
• sól

Żeby przygotować guacamole, wystarczy rozgnieść widelcem awokado na gładką masę, dodać drobno posiekaną cebulkę, pokrojonego w kostkę pomidora, papryczkę chili, kolendrę, sól oraz sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać. Sos ten sprawdzi się doskonale do kanapek, jako dip do nachosów lub świeżych warzyw i jako dodatek do tortilli.

awokado-przepisy
Awokado idealnie nadaje się do pełnoziarnistego pieczywa czy sałatek. Dobrze komponuje się również z czekoladą.

Dodatek do sałatki:

Pokrojone w kostkę awokado można dodać do każdej warzywnej sałatki. Wzbogaci to jej smak i sprawi, że wartościowe składniki zawarte w pozostałych warzywach znacznie łatwiej zostaną przyswojone przez nasz organizm. Owoc ten doskonale komponuje się z sałatą, pomidorem, papryką, kukurydzą, cebulą i czosnkiem.

Składnik owocowych koktajli:

Owocowo-warzywne koktajle z dodatkiem awokado mają aksamitną, kremową konsystencję. Jedną z propozycji może być smoothie z awokado, banana, natki pietruszki i soku z cytryny. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, a jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody, soku, lub napoju roślinnego.

Czekoladowy krem z awokado:

To zdrowszy zamiennik popularnych sklepowych kakaowych kremów do kanapek, pełnych cukru i niezdrowego oleju palmowego. Żeby go przygotować, potrzebujemy:
• 1 dojrzałe awokado
• garść daktyli
• 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odlewamy wodę. Namoczone daktyle, awokado i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Taki krem będzie świetnym dodatkiem do naleśników, omletów czy tostów.

Awokado a odchudzanie

Należy pamiętać, że kaloryczność awokado jest najwyższa spośród wszystkich owoców (160 kcal w 100 g). Jednak osoby, które pragną schudnąć, nie powinny całkowicie eliminować go z jadłospisu, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Stosowanie racjonalnej, zbilansowanej diety opartej o naturalne nieprzetworzone składniki to podstawa w dążeniu do szczupłej sylwetki.