Przepisy na ciasta bożonarodzeniowe

Czas Świąt Bożego Narodzenia kojarzy nam się nie tylko z choinką, rodzinną atmosferą i prezentami, lecz także z ogromną ilością jedzenia i długim biesiadowaniem przy wigilijnym stole. Wtedy też jesteśmy nieco mniej aktywni niż zazwyczaj, a wolny czas spędzamy przy książce lub przed telewizorem. To wszystko sprawia, że po świętach czujemy się zazwyczaj ociężali, waga pokazuje kilka kilogramów więcej, a ulubione spodnie nie dopinają się w pasie. Jednak, nawet jeśli dbasz o sylwetkę i jesteś na diecie odchudzającej, nie musisz rezygnować z tych świątecznych przyjemności. Wystarczy, że we wszystkim zachowasz umiar, a tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe przygotujesz ze zdrowszych i bardziej dietetycznych składników. Przedstawiamy kilka propozycji na świąteczne wypieki, które oczarują Cię niepowtarzalnym smakiem i wyjątkowym aromatem.

Aromatyczny piernik z rabarbarem

Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe to przede wszystkim pierniki. Ich słodki smak i niesamowity korzenny aromat sprawiają, że trudno im się oprzeć. Cynamon, kardamon i goździki rozgrzewają, poprawiają krążenie i wzmacniają odporność, dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym możemy sięgać po nie bez wyrzutów sumienia. Piernik z rabarbarem to doskonałe połączenie delikatnego, puszystego ciasta i orzeźwiającego rabarbaru.

Składniki:

  • Rabarbar: 100 g
  • Powidła śliwkowe: 25 g
  • Masło: 25 g
  • Jajko: 1 szt
  • Mąka: 60 g
  • Ksylitol (lub inny słodzik): 40 g
  • Przyprawa do pierników
  • Esencja pomarańczowa
  • Soda oczyszczona: 0,6 g

Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z ksylitolem lub innym słodzikiem, sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajko, dodajemy masło oraz powidła śliwkowe, a następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Do otrzymanej masy dodajemy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przekładamy do posmarowanej masłem formy. Pieczemy przez około 45-50 minut w 180°C.

przepis na ciasto bożonarodzeniowe

Puszyste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to kolejny wypiek, który gości na naszych stołach głównie jesienią i zimą. Jest wyjątkowo proste do zrobienia i delikatne w smaku, a dodatkowo znajdziemy w nim mnóstwo składników o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Z pewnością polubią je z także najmłodsi biesiadnicy.

Składniki:

  • Jajko 2 szt.
  • Mąka pszenna 30 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 15 g
  • Ksylitol (lub inny słodzik) 15 g
  • Marchew 30 g
  • Proszek do pieczenia 1,5 g
  • Olej z pestek winogron 6 g

Wykonanie:
Jajko ucieramy z olejem i ksylitolem. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach, lekko odsączamy, a następnie płynne składniki dodajemy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do foremki i pieczemy 30 minut w 180 °C.

Ciasto czekoladowo-gryczane

Przygotowując ciasta bożonarodzeniowe, warto wyjść poza utarte schematy i oprócz tych tradycyjnych wypróbować także nowe rozwiązania. Nasza propozycja to intensywnie czekoladowe ciasto, którego głównym składnikiem jest mąka gryczana – produkt o nieocenionych dla zdrowia i urody właściwościach. Kakao poprawia humor i zapewnia wieczną młodość, a dodatek kawy i wanilii nadaje niepowtarzalnego aromatu, któremu trudno się oprzeć.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 330 g mąki gryczanej
  • 65 g fruktozy
  • 1 g wanilii
  • 40 g masła
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 g kawy
  • 225 ml mleka (0,5% tłuszczu)

Wykonanie:
W dużej misce łączymy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, fruktozę, wanilię oraz kawę rozpuszczalną. W osobnym naczyniu mieszamy roztrzepane widelcem jajka i mleko oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z masłem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w 180°C.

Ciasta bożonarodzeniowe wcale nie muszą być bardzo wysoko kaloryczne, pełne cukru i rafinowanej mąki pszennej. Równie pyszne desery możesz przygotować używając znacznie zdrowszych składników. Piernik z rabarbarem, ciasto marchewkowe i gryczane brownie to słodkości, które doskonale wpiszą się w klimat świąt, a przy tym nie wpłyną negatywnie na zdrowie i sylwetkę.