Przepis na fit sernik z jagodami

Sernik należy do najpopularniejszych ciast w Polsce. Są zazwyczaj proste w przygotowaniu, a ich delikatny, aksamitny smak sprawia, że większość z nas je lubi. Świetnie komponują się z owocami, czekoladą czy bakaliami. Niestety, przez wysoką zawartość cukru i tłusty ser twarogowy, bywają dość kaloryczne, a osoby na diecie zmuszone są z nich zrezygnować. Nie musisz jednak zupełnie odmawiać sobie ulubionego deseru, nawet jeśli Twoim celem jest utrata zbędnych kilogramów. Zamiast tradycyjnej wersji, możesz przygotować zdrowsze i bardziej dietetyczne, lecz równie smaczne ciasto. Nasza propozycja to sernik z jagodami. Jest puszysty, lekki i delikatny, a dodatkowo, dzięki cudownemu kolorowi tych letnich owoców, bardzo atrakcyjny wizualnie. Nie znajdziesz w nim rafinowanego cukru, ani oczyszczonej mąki pszennej. Dodatek jogurtu naturalnego i otrębów żytnich sprawi, że deser ten nie tylko będzie mniej kaloryczny, lecz także dostarczy Ci wielu cennych dla zdrowia składników.

Dlaczego warto sięgać po jagody?

Sezon na letnie owoce niestety trwa bardzo krótko. Powinniśmy postarać się wykorzystać go jak najlepiej. Jagody są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają sporo witaminy C, B1, B2, PP, A i E. Dostarczają nam także cennych dla zdrowia soli mineralnych, takich jak wapń i potas. Zawierają pektyny, flawonoidy i antocyjany. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów pomagają zapobiegać nowotworom. Ponadto wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Ich częste spożywanie może pomóc w uregulowaniu poziomu cholesterolu i zmniejszyć stężenie cukru we krwi.

jagody

Warto dodawać je do soków, deserów i koktajli. Świetnie sprawdzą się też jako nadzienie do pierogów. Można także przygotowywać z nich dżemy, soki i konfitury. Dodane do sernika nie tylko sprawią, że ciasto będzie aromatyczne i orzeźwiające, lecz również nadadzą mu pięknej, fioletowo-purpurowej barwy.

Składniki (na 1 porcję)

  • Twaróg chudy 75 g
  • Jogurt naturalny 50 g
  • Agar 1g
  • Fruktoza 3 g
  • Jagody 30 g
  • Aromat śmietankowy
  • Masło 6,5 g
  • Otręby żytnie 14 g
  • Gorzka czekolada 7 g
  • Morela 40 g

Wykonanie:

Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy jogurt naturalny, fruktozę, kilka kropel aromatu śmietankowego, roztopione i ostudzone masło oraz agar, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystko miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy posiekaną czekoladę, otręby żytnie i jagody. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do małej miseczki lub filiżanki. Na koniec dekorujemy pokrojoną w plasterki morelą i odstawiamy do lodówki, aż deser całkowicie zgęstnieje.

Smacznego!

Więcej sprawdzonych, smacznych i zdrowych przepisów znajdziecie tutaj.