Przepis na szpinakowe kaszotto z pieczarkami

Kasze to popularny składnik wielu potraw kuchni wschodnioeuropejskiej. Do niedawna nieco zapomniane i niedoceniane, ostatnio coraz częściej polecane są przez dietetyków jako element zbilansowanej diety. To jedno z najbardziej wartościowych źródeł węglowodanów złożonych i składników mineralnych. Warto pamiętać o nich nie tylko w kontekście dodatku do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Kasze będą też doskonałą bazą do przygotowania wielu pysznych i prostych jednogarnkowych potraw. Nasza propozycja to delikatne i aromatyczne kaszotto ze szpinakiem i pieczarkami.

Kasza pęczak

Pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej. Stanowi prawdziwe bogactwo witamin i minerałów i charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, które docenią przede wszystkim osoby zmagające się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz nieprawidłową pracą układu pokarmowego, osoby stosujące dietę odchudzającą i diabetycy.
Kasza pęczak dostarcza duże ilości błonnika pokarmowego, zarówno tego rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Dzięki niemu szybciej czujemy się najedzeni, a uczucie sytości towarzyszy nam na dłużej, co może ustrzec nas przed niekontrolowanym podjadaniem. Dodatkowo, błonnik pokarmowy przyspiesza perystaltykę jelit. Dieta bogata w błonnik zmniejsza także ryzyko wystąpienia wielu nowotworów i pozytywnie wpływa na profil lipidowy, zmniejszając stężenie złego cholesterolu (frakcji LDL) we krwi.
To również skarbnica witamin z grupy B, witaminy E i K, folianów, magnezu, cynku, miedzi, fosforu, selenu i manganu. Dzięki tym właściwościom włączenie pęczaku do diety może przyczynić się do poprawy pracy układu krążenia, wzmocnienia układu nerwowego, czy też pozytywnie wpłynąć na pamięć i koncentrację.
Należy jednak pamiętać, że kasza jęczmienna zawiera gluten, dlatego nie mogą spożywać jej chorzy na celiakię, alergicy oraz osoby z nietolerancją glutenu.

Kasza pęczak to bogactwo m.in. błonnika, witamin z grupy B, folianów, magnezu czy cynku.

Składniki:
• Kasza pęczak: 35 g
• Bulion warzywny: 50 g
• Czosnek świeży: 1 ząbek
• Cebula: 10 g
• Masło: 1,5 g
• Szpinak: 50 g
• Pieczarki: 40 g
• Śmietanka UHT 18%: 40 g
• Parmezan: 5 g
• Koperek: 2 g
• Sok z cytryny
• Sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze około minuty, a następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną robić się miękkie, na patelnię wsypujemy surową kaszę pęczak i co chwilę mieszając smażymy przez 1-2 minuty. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-25 minut. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy śmietanę, szpinak, koperek i starty parmezan. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, żeby ser się roztopił, a wszystkie smaki mogły się połączyć. Na koniec danie skrapiamy jeszcze kilkoma kroplami soku z cytryny i gotowe!

Smacznego!