Przepis na owsiankę z bakaliami

Owsianki często kojarzą się nam z mdłym, mało urozmaiconym smakiem. Utożsamiamy je z obowiązkowym śniadaniem osób na diecie redukcyjnej i nie sięgamy po nie zbyt chętnie. Bardzo niesłusznie! Danie to można przygotować na miliony sposobów i sprawić, by smakowało jak najlepszy deser. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych dodatkach. Owsianka wzbogacona o owoce, orzechy i nasiona nie tylko pysznie smakuje, ale też stanowi pożywne, sycące na długo śniadanie, które dostarczy nam wielu cennych witamin i minerałów. Nasza propozycja to płatki owsiane z dodatkiem zdrowych ziaren i suszonych owoców.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Płatki owsiane to bogate źródło witamin z grupy B, witamin K i E, magnezu, fosforu, wapnia i selenu, cynku i miedzi. Zawierają także mnóstwo błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku sprawia, że przez dłuższy czas czujemy się najedzeni, reguluje perystaltykę jelit i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Badania pokazują, że regularne spożywanie płatków owsianych zapobiega miażdżycy, chroni przed udarem mózgu i zawałem serca, poprawia pracę mózgu i wzmacnia odporność.

Co można dodać do owsianki?

Owsianka nie musi być nudna i mdła! Smak ugotowanych płatków owsianych jest dość neutralny, dlatego wszystko zależy od tego, z czym ją zaserwujesz. Zdrowe i sprawdzone dodatki, po które warto sięgać to:

  • Orzechy (np. włoskie, laskowe, macadamia, orzechy nerkowca czy migdały lub masło orzechowe) – to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), składników mineralnych i witaminy E. Orzechy mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, chronią przed stresem, poprawiają pamięć i koncentrację, pomagają uregulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapewniają młody wygląd cery, lśniące włosy i mocne paznokcie.
  • Kakao – miłośnicy czekolady pokochają owsianki z dodatkiem gorzkiego kakao. Ten składnik nie tylko zapewni niepowtarzalny smak i aromat, lecz także dostarczy wielu cennych dla zdrowia mikroelementów. Kakao to bogactwo antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia organizmu.
  • Pestki i nasiona (np. pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane) – stanowią źródło zdrowych tłuszczów, witaminy A i E, kwasu linolowego, selenu i magnezu. Wspomogą pracę mózgu, zapewnią prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, pomagają w wyrównaniu poziomu cholesterolu we krwi i pomogą zredukować stany zapalne.
  • Świeże i suszone owoce – są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dodając je do porannej owsianki w łatwy sposób urozmaicisz jej smak. Stawiaj na świeże owoce sezonowe, a jeśli nie masz do nich dostępu wybierz te suszone (np. morele, śliwki czy rodzynki).
  • Aby sprawić, żeby Twoja owsianka była jeszcze bardziej odżywcza, możesz dodać do niej też tak zwane superfoods. Doskonale sprawdzą się suszone jagody goji, sproszkowany korzeń maca czy nasiona chia.

Składniki:

  • płatki owsiane: 30 g
  • mleko: 130 ml
  • pestki słonecznika: 4 g
  • siemię lniane: 4 g
  • morele suszone: 5 g
  • żurawina suszona: 7 g
  • jagody goji: 4 g
  • sok pomarańczowy: 40 ml

Wykonanie:
Mleko gotujemy w rondelku i dodajemy do niego płatki owsiane, a następnie podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dolewamy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Kiedy płatki dobrze namiękną, przekładamy je do miseczki i dekorujemy ziarnami i suszonymi owocami.

Smacznego!