Przepis na owsiane kokosanki

Próbujesz się odchudzać, ale nie możesz oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś słodkiego? A może po prostu starasz się prowadzić zbilansowaną dietę, lecz chęć sięgnięcia po kolejny kawałek ciasta okazuje się silniejsza? Zdrowe odżywianie to nie nieustanne wyrzeczenia i ciągłe odmawianie sobie ulubionego deseru. W ten sposób możesz szybko zniechęcić się do dbania o sylwetkę. Sekret racjonalnego odżywiania polega na tym, żeby kaloryczne i często wysoko przetworzone produkty zastępować zdrowszymi odpowiednikami. Przygotowując desery samodzielnie i używając naturalnych składników, szybko zauważysz, że mogą one smakować równie dobrze. Będą przy tym mniej kaloryczne i pełne korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Nasza propozycja na dietetyczny deser to owsiane kokosanki.

Wartości odżywcze płatków i otrębów owsianych

Zamiast mąki do przygotowania naszych kokosanek użyliśmy płatków i otrębów owsianych. To prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Owies zawiera mnóstwo witamin z grupy B, które zapewniają prawidłową pracę mózgu i przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu. Ziarno owsa jest także najbogatszym wśród zbóż źródłem białka i zawiera najlepszy zestaw aminokwasów. Jest również bogate w błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit i wspomaga proces trawienia oraz daje uczucie sytości. Płatki owsiane zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegające powstawaniu zakrzepów i zmniejszające ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Pyszne-kokosanki
Płatki i otręby owsiane to bogactwo witamin i minerałów.

Zdrowe wiórki kokosowe w przepisie na owsiane kokosanki

Wiórki kokosowe to kolejny często niedoceniany składnik. Kokos jest bogatym źródłem żelaza, miedzi, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B i E. Zawiera też nasycone kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha. W przeciwieństwie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, kwasy te mogą od razu zostać wykorzystane jako źródło cennej energii. Udowodniono, że włączenie kokosa do diety pomaga przyspieszyć metabolizm i uregulować poziom cholesterolu we krwi.

Ponadto, zamiast niezdrowego białego cukru, w naszym przepisie wykorzystaliśmy ksylitol. Dzięki czemu deser będzie równie smaczny, ale o wiele mniej kaloryczny niż tradycyjne ciastka. Nasze kokosanki sprawdzą się świetnie jako drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąska.

Składniki:

• płatki owsiane 60 g
• otręby owsiane 72 g
• wiórki kokosowe 24 g
• mleko 600 g
• ksylitol lub inny słodzik 12 g
• ekstrakt waniliowy
• proszek do pieczenia 8 g
• jajko 1 szt

Wykonanie:

Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy, żeby zrobiły się miękkie. Następnie dodajemy otręby, wiórki kokosowe, ksylitol (lub inny słodzik), proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i roztrzepane widelcem jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dłońmi formujemy nieduże ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C, przez około 15 minut, do momentu aż zrobią się kruche i złociste.
Smacznego!