Przepis na owsiane batoniki o smaku imbirowo-cynamonowym z dodatkiem suszonych owoców i pestek słonecznika

Płatki owsiane są często uznawane za symbol zdrowego odżywiania. Są nisko kaloryczne, bogate w witaminy z grupy B i cenne minerały, a także stanowią jedno z najbardziej wartościowych źródeł błonnika pokarmowego. Jednak wiele osób nie może przekonać się do smaku tradycyjnej owsianki, tłumacząc, że jest mdła i mało urozmaicona. Dobra wiadomość jest taka, że wcale nie musisz lubić śniadaniowych owsianek, aby ten produkt mógł na stałe zagościć w Twoim menu. Płatki owsiane można wykorzystać też jako panierka do kotletów, składnik bananowych placuszków lub ciasteczek. Nasza propozycja to pyszne i proste do wykonania batoniki, które zachwycą Cię swoim imbirowo-cynamonowym aromatem.

Właściwości płatków owsianych

W 100 gramach płatków owsianych znajdziemy około 380 kcal, 12 g białka i aż 10 g błonnika pokarmowego. To substancja odpowiedzialna za prawidłową pracę układu pokarmowego. Jego obecność w diecie przyspieszy perystaltykę jelit, obniży poziom cholesterolu, zapewni uczucie sytości na dłużej i zmniejszy ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Płatki owsiane są także bogatym źródłem witamin z grupy B, niezbędnych, by nasz układ nerwowy funkcjonował prawidłowo. Owies dostarczy nam też sporo magnezu, fosforu i manganu. Regularne jedzenie owsianki zapewni nam lepszą pamięć i koncentrację, mocniejsze kości, ochroni przed chorobami serca i udarem mózgu.
Na półkach sklepowych możemy znaleźć płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne. Najwięcej witamin i minerałów dostarczą nam te zwykłe, jednak w tym przypadku sprawdza się reguła, że najzdrowsze są te, które zjadasz najchętniej.

imbir

Zdrowe przyprawy

Imbir, cynamon i gałka muszkatołowa nie tylko zapewniają niepowtarzalny aromat potraw, lecz także posiadają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości.
Cynamon rozgrzewa, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest bogaty w przeciwutleniacze, poprawia zapamiętywanie i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Imbir ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, niweluje wzdęcia, przeciwdziała zakrzepicy żył, a także może przynieść ulgę osobom cierpiącym na częste migreny. Gałka muszkatołowa natomiast zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka i zakrzepicy żył, a także uznawana jest za naturalny afrodyzjak.

Składniki:

  • olej 50 ml,
  • 2 jajka,
  • mąka pełnoziarnista 130 g,
  • otręby pszenne 25 g,
  • sól, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa,
  • płatki owsiane 100 g,
  • słodzik 5 g,
  • morele suszone 60 g,
  • pestki słonecznika 50 g,
  • jabłko 90 g,
  • sok jabłkowy 60 ml

Wykonanie:
W dużej misce łączymy płatki owsiane, otręby pszenne i mąkę pełnoziarnistą. Dodajemy przyprawy, pestki słonecznika, posiekane morele oraz słodzik. Na tarce na drobnych oczkach ścieramy jabłko. Jajka roztrzepujemy widelcem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre: sok jabłkowy, olej, starte jabłko i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 30 minut, żeby płatki zmiękły. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy otrzymaną masę, którą mocno ugniatamy dłońmi. Pieczemy w 180 stopni C przez 30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na wąskie, podłużne kawałki.

Smacznego!