Przepis na muffinki twarogowo-warzywne

Muffinki większości z nas kojarzą się ze słodkimi wypiekami. Warto jednak odkryć je także w wersji wytrawnej. Nasza propozycja to muffiny twarogowo-warzywne. Są lekkie i niskokaloryczne, a ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasu i energii. Sprawdzą się świetnie jako śniadanie, kolacja, albo przekąska. Można jeść je na ciepło lub zimno, dlatego będą efektownym i oryginalnym poczęstunkiem na przykład podczas przyjęcia. Dodatkowo, znajdziemy w nich mnóstwo cennych dla zdrowia składników, a zatem będą także doskonałym wyborem dla osób, które dbają o zbilansowaną dietę.

Bogate źródło białka i mikroelementów

Podstawą naszych muffinek jest twaróg półtłusty, jogurt naturalny oraz jajka. To jedne z najbogatszych źródeł białka, czyli makroskładnika niezbędnego w zdrowej, zbilansowanej diecie. Stanowi ono główny materiał budulcowy naszego organizmu. Zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój człowieka oraz regenerację uszkodzonych tkanek. Niewystarczająca podaż białka w pożywieniu może skutkować pogorszeniem stanu włosów, cery i paznokci, spadkiem odporności, zmęczeniem, problemami z koncentracją i rozwojem anemii.

Poza białkiem, nabiał i jaja dostarczą nam sporo witamin. Znajdziemy w nich rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. To również skarbnica soli mineralnych, między innymi selenu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Twaróg półtłusty, jogurt naturalny oraz jajka - to główne składniki naszych muffinek. Dzięki temu babeczki są bogatym źródłem białka.
Twaróg półtłusty, jogurt naturalny oraz jajka – to główne składniki naszych muffinek. Dzięki temu babeczki są bogatym źródłem białka.

Przyprawy mają moc

To, jaki efekt uzyskamy w dużej mierze zależy, od tego jakich przypraw użyjemy. Do twarogowo-warzywnych muffinek doskonale pasuje czosnek, tymianek oraz mieszanka ziół prowansalskich. Żeby dodatkowo podkreślić smak, nie może także zabraknąć szczypty soli i pieprzu.

Tymianek ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, rozkurczowe i wykrztuśne. Stanowi również doskonałe źródło magnezu, żelazu, wapnia, selenu i manganu, witaminy C oraz witamin z grupy B.

Zioła prowansalskie (rozmaryn, oregano, cząber, estragon i majeranek) zapewnią nie tylko niepowtarzalny smak i aromat potrawy, lecz także poprawią pracę układu pokarmowego i ułatwią trawienie.

Składniki:
• Twaróg półtłusty 27 g
• Jogurt naturalny 5 g
• Jajko 0,75 g
• Cukinia 20 g
• Cebula 15 g
• Zielony groszek 25 g
• Oliwki czarne 5 g
• Pestki dyni 5 g
• Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy twaróg półtłusty, jogurt, pokrojone oliwki oraz pestki dyni. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez około 5-10 minut, do momentu aż warzywa zrobią się miękkie i rumiane. Kiedy ostygną, dodajemy je do pozostałych składników. Przyprawiamy wedle uznania. Następnie całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 30 minut w 180°C.

Smacznego!