Przepis na makaron ryżowy z indykiem i marchewką

Potrawy kuchni azjatyckiej zyskują w Europie coraz większą popularność. Ich wspólną cechą jest bogaty smak i niepowtarzalny aromat. Coraz większa dostępność typowych dla państw Wschodu składników sprawia, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te orientalne smaki odtworzyć w domowych warunkach. Nasza propozycja to pyszny i prosty do przygotowania makaron ryżowy z indykiem podany z warzywami.

Makaron ryżowy

Wytwarzany jest z mąki ryżowej, zarówno z białego, jak i brązowego ryżu. Jego atutem jest fakt, że nie zawiera glutenu, dlatego bezpiecznie mogą sięgać po niego osoby z celiakią i nietolerancją pokarmową. Jest źródłem magnezu, potasu i żelaza. Kolejna zaleta tego produktu to to, że przygotowuje się go błyskawicznie. Makaron ryżowy nie wymaga bowiem gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Doskonale komponuje się z warzywami, rybami, delikatnym mięsem i aromatycznymi sosami.

kiełki fasoli mung
Kiełki fasoli mung są skarbnicą wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu, miedzi i fosforu.

Kiełki fasoli mung

Fasolka mung jest jednym z najbogatszych odżywczo warzyw strączkowych. Nie bez powodu zaliczana jest do tak zwanych superfoods. Jej kiełki to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Dostarczą nam sporo witamin A, E, C, K oraz tych z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, miedzi i fosforu. Dodawanie kiełków fasoli mung do posiłków zmniejszy ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, poprawi odporność, ureguluje poziom cholesterolu, a także zadba o równowagę hormonalną organizmu.

Sezam czarny

To jedna z najstarszych znanych nam roślin oleistych i kolejny obowiązkowy składnik wielu tradycyjnych potraw kuchni Wschodu. Te drobne, czarne nasionka skrywają w sobie mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Czarny sezam jest bogatym źródłem lecytyny, sezaminy, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. To także skarbnica witamin A i E, nazywanych witaminami piękna i młodości oraz antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu i chroniących przed wystąpieniem nowotworów.

czarny sezam
Czarny sezam jest źródłem lecytyny, sezaminy, wapnia, żelaza, cynku, magnezu oraz witamin A i E.

Przepis na makaron ryżowy z indykiem i marchewką

Składniki:

  • Makaron ryżowy: 33 g
  • Pierś z indyka: 85 g
  • Marchew: 35 g
  • Papryka żółta: 17 g
  • Papryka czerwona: 17 g
  • Cebula czerwona: 13 g
  • Czosnek świeży: 1 ząbek
  • Imbir świeży: 1,5 g
  • Kiełki fasoli mung: 15 g
  • Sezam czarny: 2,5 g
  • Sriracha: 1 g
  • Świeża bazylia: 1 g
  • Sos sojowy ciemny: 2 g
  • Sos sojowy: 3 g

Wykonanie:

Makaron ryżowy przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i marchew. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, do momentu aż warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z indyka, sos sriracha, sos sojowy i starty na tarce imbir. Dolewamy odrobinę wody i dusimy przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Makaron odsączamy z wody i dodajemy go do gotowych już warzyw i indyka. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy ziarnami czarnego sezamu i dekorujemy kiełkami fasolki mung.