Przepis na lekki serniczek

30 Lipca obchodzimy najsłodszy dzień w roku – Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na dietetyczny sernik.

Odchudzanie wcale nie oznacza konieczności rezygnacji z deserów i słodkości. Jednak zamiast sztucznych, sklepowych słodyczy, dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami bądź po prostu pragnących zdrowo się odżywiać, znacznie lepszym wyborem będą te samodzielnie przygotowane w domu. Nasza propozycja to lekki serniczek na bazie kremowego serka homogenizowanego. Zawiera znacznie mniej kalorii niż tradycyjny, a potrzebne do jego przygotowania składniki dostarczą wielu substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie

Błonnik pokarmowy to substancje, najczęściej pochodzenia roślinnego, nieulegające trawieniu przez enzymy układu pokarmowego człowieka. Uważany jest za niezbędny składnik zbilansowanej diety. Ma korzystny wpływ na zdrowie i może zapobiec rozwojowi wielu groźnych chorób. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika przyczynia się do mniejszego wchłaniania cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje rytm wypróżnień, przyspiesza perystaltykę jelit i sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. U osób stosujących dietę ubogą w produkty zawierające błonnik pokarmowy, odnotowuje się znacznie większe ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka przewodu pokarmowego i jelita grubego.

Bogate źródła tej substancji to przede wszystkim świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe, razowe pieczywo, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż i kasze. Jednak rekordzistą jeśli chodzi o zawartość włókien pokarmowych są otręby pszenne. W 100 gramach tego produktu znajdziemy aż 42,4 gramów błonnika! Warto stosować je w codziennej diecie, dodając na przykład do owsianek, sałatek, domowego pieczywa, ciast czy smoothie.

Dodatek otrębów pszennych w lekkim serniczku sprawia, że deser ten ma nie tylko pyszny, delikatny smak, ale także szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości.

Naturalny serek homogenizowany i jajko to doskonałe źródła pełnowartościowego białka – jednego z trzech podstawowych makroskładników, który również jest niezbędny do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Zastąpienie tłustego twarogu lekkim serkiem homogenizowanym to doskonały sposób na to, by nasz deser był równie pyszny co tradycyjny sernik, ale zawierał znacznie mniej kalorii. Dzięki temu z powodzeniem mogą sięgać po niego nawet osoby będące na diecie niskokalorycznej.

 

Przepis na lekki serniczek

przepis na lekki serniczek na bazie serka homogenizowanego
Lekki serniczek na bazie kremowego serka homogenizowanego to zdrowszy zamiennik tradycyjnych ciast, którym bez problemu mogą się zajadać osoby na diecie odchudzającej.

Składniki (na 8 porcji):

  • Naturalny serek homogenizowany: 720 g
  • 4 jajka
  • Otręby pszenne: 64 g
  • Słodzik: 8 g
  • Gorzka czekolada: 40 g
  • Masło: 16 g

 

Wykonanie:

Białko jajka ubijamy ze słodzikiem na sztywną pianę. Żółtko łączymy z masłem i serkiem homogenizowanym, dosypujemy łyżkę otrębów pszennych i startą na tarce czekoladę. Całość roztrzepujemy widelcem. Następnie żółtko z serkiem i otrębami delikatnie przekładamy do ubitej wcześniej piany z białek i bardzo ostrożnie mieszamy. Całość przekładamy do foremki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.