Przepis na kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami

Często niedługo po przejściu na zdrową dietę, zaczyna nam brakować ulubionych, choć wysokokalorycznych potraw. Musimy zmienić stare nawyki i zmierzyć się z brakiem pomysłów na pełnowartościowe dania z wykorzystaniem dobrych dla naszego zdrowia składników. O ile ze śniadaniem zazwyczaj idzie nam łatwo, bo przecież nawet owsiankę można przygotować na wiele sposobów, tak przyrządzenie zdrowego i dietetycznego obiadu często stanowi wyzwanie. Pomocny może okazać się nasz przepis na pyszne kotleciki z pora, z dodatkiem płatków owsianych i orzechów.

Zdrowy zamiennik tradycyjnych potraw

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez smażonych i panierowanych kotletów. Niestety nie sprzyjają one dążeniu do wymarzonej, szczupłej sylwetki. Są tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne. Kotleciki warzywne to świetny zamiennik, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, a w szczególności osobom będącym na diecie odchudzającej. Placuszki z naszego przepisu są nie tylko niskokaloryczne, lecz również pełne korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Ich podstawą jest por. To aromatyczne warzywo od lat słynie ze swoich leczniczych właściwości. Jest doskonałym źródłem żelaza, dlatego powinny spożywać go między innymi osoby cierpiące na anemię. Ma także działanie moczopędne i oczyszczające, dzięki czemu ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Ponadto pomaga uporać się z zakwaszeniem organizmu, przynosi ulgę w chorobach reumatycznych i przyspiesza gojenie ran. Do przygotowania kotlecików potrzebne będą także:

  • orzechy włoskie – bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, żelaza, wapnia, potasu, cynku, magnezu i witaminy E. Ich spożywanie poprawia koncentrację, wspomaga pamięć, ma korzystny wpływ na wygląd skóry i może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
  • płatki owsiane – dostarczą nam wielu witamin i soli mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), oraz cenny błonnik pokarmowy, który zapewni nam uczucie sytości na długo.
  • otręby pszenne – zawierają witaminy A i E, fosfor, magnez, wapń oraz potas. To również jeden z najbogatszych w błonnik produktów. Stosowane są w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego, przyspieszają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości.
Kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami to dobry dla naszego zdrowia zamiennik ciężkostrawnych kotletów mięsnych.

Składniki:

  • płatki owsiane: 15 g
  • por: 70 g
  • orzechy włoskie: 5 g
  • natka pietruszki
  • olej: 1 g
  • otręby pszenne: 7 g
  • sól, pieprz, przyprawy wedle uznania

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy gorącym bulionem, a następnie studzimy. Pora drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Następnie w misce łączymy ostudzone płatki owsiane z porem, otrębami, posiekaną natką pietruszki, orzechami włoskimi
i przyprawami. Formujemy kotleciki i smażymy je na wolnym ogniu, aż się zarumienią.

Smacznego!