Przepis na ciecierzycę w stylu orientalnym

Orientalna kuchnia zyskuje coraz więcej zwolenników. Charakterystyczne dla azjatyckich państw potrawy to przede wszystkim bogactwo smaków i aromatów, które zawdzięczają chętnie wykorzystywanym mieszankom przypraw. Bazą wielu z nich są warzywa strączkowe takie jak cieciorka, soczewica czy soja. Nasza propozycja to ciecierzyca w stylu orientalnym – sycące danie o niskiej kaloryczności, które sprawdzi się doskonale nie tylko w jadłospisie osób, które chcą schudnąć, lecz także wszystkich fanów kuchni Wschodu.

Ciecierzyca – królowa wśród strączków

Ciecierzyca, znana także jako groch włoski, jest jednym z najbogatszych odżywczo nasion strączkowych. To bardzo dobre źródło wartościowego białka (w 100 gramach cieciorki znajdziemy prawie 9 gramów białka). Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K. Dostarczy nam też sporo magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi, wapnia, potasu, żelaza i sodu.
Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że ciecierzyca ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jej regularne jedzenie pomoże zapobiec zaparciom, obniży poziom złego cholesterolu, ureguluje ciśnienie krwi, a także wspomoże odchudzanie. Warto wspomnieć także, że warzywo to ma niski indeks glikemiczny (IG=30) i z powodzeniem mogą sięgać po nie cukrzycy oraz osoby stosujące dietę Motignaca. Cieciorka nie zawiera glutenu i może stanowić zamiennik tradycyjnej mąki do wypieku niektórych ciast i pieczywa. Stanowi też doskonałe źródło błonnika pokarmowego, dzięki któremu na długo zapewnia uczucie sytości, reguluje pracę układu trawiennego i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dodatkowo warzywo to sprzyja wiązaniu kwasu solnego w żołądku, dlatego zalecane jest także jako element diety przeciwko refluksowi.
Podobnie jak większość warzyw strączkowych, ciecierzyca może powodować wzdęcia. Powodują je oligosacharydy gazotwórcze, których człowiek nie trawi. Aby temu zapobiec, nasiona przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej przez przynajmniej 10 godzin. Do potraw z dodatkiem grochu włoskiego warto także dodać majeranek, tymianek lub oregano, aby ułatwić proces trawienia.
Cieciorka ma delikatny, lekko słodki smak, dzięki któremu znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni. To nie tylko obowiązkowy składnik hummusu, lecz także doskonały dodatek do sałatek, curry, a nawet ciast i ciasteczek.

ciecierzyca

Składniki:

  • Ciecierzyca 25 g
  • Cukinia 50 g
  • Cebula 10 g
  • Papryka 20 g
  • Mieszanka chińska 70 g
  • Orzechy arachidowe 7 g
  • Sos sojowy 5 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, kurkuma

Wykonanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę płuczemy i gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5 godziny. Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mieszanką chińską na patelni, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy sos sojowy i przyprawy oraz ugotowaną wcześniej cieciorkę. Wszystko mieszamy i posypujemy posiekanymi orzeszkami arachidowymi.

Smacznego!