Przepis na ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi

Długie zimowe wieczory to doskonały czas na zabranie się za domowe, pachnące cynamonem i skórką pomarańczową wypieki. Niestety te, w połączeniu z zazwyczaj mniejszą niż latem aktywnością fizyczną, mogą przeszkodzić nam w walce o wymarzoną sylwetkę. Dieta redukcyjna wcale nie musi oznaczać konieczności odmawiania sobie ulubionych deserów. Wystarczy, że zachowamy zdrowy rozsądek i świadomie wybierzemy składniki, których użyjemy do ich przygotowania. Nasza propozycja to przepis na ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi. Jest nie tylko pyszne i aromatyczne, lecz także pełne cennych dla zdrowia właściwości.

Właściwości gruszki

Te znane wszystkim owoce są często niedoceniane. To doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, jodu i boru. Są też kopalnią witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, B1, B2, B6, C i PP. Ich regularne spożywanie może poprawić pracę mózgu, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić trawienie i uregulować funkcjonowanie tarczycy.

ciasto-z-gruszką-i-orzechami
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi już od pierwszego kęsa wprawia w dobry nastrój.

Orzechy włoskie na pamięć i koncentrację

Znane są przede wszystkim z tego, że poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dodatkowo działają przeciwzakrzepowo, chronią układ krążenia, regulują pracę układu trawiennego i wpływają na piękny wygląd cery. To wszystko dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B i E.

Zalety cynamonu

Nie tylko pięknie pachnie i nadaje potrawom niepowtarzalnego aromatu, lecz także ma wiele cennych właściwości. Wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi, reguluje gospodarkę węglowodanową w organizmie, łagodzi bóle reumatyczne. Wykazuje też działanie antybakteryjne i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych.

Kakao – skarbnica przeciwutleniaczy

Jego właściwości znali i doceniali już starożytni Aztekowie, przez których nazywane było napojem bogów. Kakao to skarbnica przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Chroni przed rozwojem chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu, a także wpływa na dobry nastrój i samopoczucie. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu, żelaza i fosforu.

Składniki:
• gruszka 40 g
• 4 orzechy włoskie
• cynamon 1,5 g
• słodzik 4 dag
• mąka pszenna 20 dag
• mąka pełnoziarnista 10 dag
• jajko 0,5
• proszek do pieczenia 0,7 g
• soda oczyszczona 0,3 g
• kakao 0,4 g
• mleko 25 ml
• olej 3,5 ml
• skórka z pomarańczy 2 g

Wykonanie:

Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, słodzik, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy włoskie, a w drugiej mokre: mleko, olej i jajko. Następnie płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy pokrojoną gruszkę i skórkę pomarańczową i wszystko delikatnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.