Przepis na ciasto czekoladowo-gryczane

Pierwsza rzecz, z jakiej rezygnujemy, gdy chcemy zacząć zdrowo się odżywiać, to sklepowe słodycze. Zazwyczaj są to „puste kalorie” – pełne cukru, utwardzonych tłuszczów, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Chęć sięgnięcia po coś słodkiego może jednak okazać się silniejsza niż nasze postanowienia. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się słodkości samodzielnie wykonane w domu ze zdrowych składników. Naszą propozycją jest mocno czekoladowe i aromatyczne ciasto gryczane.

Gryka – jakie ma właściwości?

Przez wiele stuleci gryka stanowiła podstawę pożywienia ludzi w różnych szerokościach geograficznych. Jej nasiona stanowią bogate źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zarówno znana wszystkim kasza gryczana, jak i otrzymywana z niej mąka, to kopalnia witamin z grupy B i kwasu foliowego, magnezu, fosforu i cynku oraz rzadko występujących w pożywieniu minerałów, takich jak kobalt, bor i platyna, a także błonnika pokarmowego. Regularne jedzenie tych drobnych brązowych nasionek usprawni pracę przewodu pokarmowego, przyspieszy trawienie, obniży poziom cholesterolu we krwi i wspomoże działanie układu krążenia. Gryka może zapobiec też rozwojowi cukrzycy typu II, chorób serca, a nawet przynieść ulgę w depresji.
Co ważne, nasiona gryki nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spożywane przez osoby z celiakią i nadwrażliwością lub alergią na tę substancję. Dodatkowo, mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny (IG=40) i sprawdzi się świetnie w jadłospisie osób chorych na cukrzycę, zmagających się z insulinoopornością i stosujących dietę Montignaca.

kakao

Dobroczynne działanie kakao

Niezastąpione właściwości tej substancji doceniane były już przez ludy prekolumbijskie setki lat temu. To przede wszystkim skarbnica przeciwutleniaczy, czyli substancji, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, hamują procesy starzenia się organizmu i chronią przed rozwojem nowotworów. Kakao poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega chorobom układu krążenia, pomaga uregulować poziom ciśnienia tętniczego, łagodzi stres i poprawia nastrój.
Dodawanie kakao lub gorzkiej czekolady do domowych deserów nada im wyjątkowego smaku i aromatu. Taki smakołyk dostarczy nam wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów, zaspokoi ochotę na słodycze i poprawi samopoczucie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 330 g mąki gryczanej
  • 65 g fruktozy
  • 1 g wanilii
  • 40 g masła
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 g kawy
  • 225 ml mleka (0,5% tłuszczu)

Wykonanie:
W dużej misce łączymy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, fruktozę, wanilię oraz kawę rozpuszczalną. W osobnym naczyniu mieszamy roztrzepane widelcem jajka i mleko oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z masłem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w 180C.