Przepis na ciasteczka z nasionami chia

Wiele osób zmagających się z nadwagą przyznaje, że ich głównym wrogiem w walce o wymarzoną figurę są słodycze. Te sklepowe to zazwyczaj puste kalorie, pełne cukru, sztucznych dodatków i niezdrowych tłuszczów. Dbanie o sylwetkę wcale jednak nie musi oznaczać rezygnowania z ulubionych słodkości. Wystarczy, że łakocie zaczniemy przygotowywać samodzielnie i zastosujemy zdrowsze zamienniki najpopularniejszych składników. Nasza dzisiejsza propozycja to ciasteczka z nasionami chia. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilę i jest tak proste, że poradzi sobie z tym nawet największy kulinarny laik. Warto też dodać, że nie zawierają cukru, są zdrowe, pożywne i odpowiednie dla wegan.

Nasiona chia – skarbnica wyjątkowych wartości odżywczych

Chia, nazywana także szałwią hiszpańską, to roślina pochodząca z Ameryki Środkowej. Zdrowotne właściwości jej nasion znane były plemionom azteckim już wiele wieków temu. To jedno z najbogatszych źródeł kwasów Omega-3 – zawierają ich nawet więcej niż łosoś atlantycki. Nasiona chia to także bogactwo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, błonnika i antyoksydantów. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę A, C i E. Włączenie ich na stałe do diety poprawi naszą zdolność uczenia się, pamięć i koncentrację, pozytywnie wpłynie na stan skóry, włosów i paznokci, wspomoże pracę serca i ureguluje poziom cholesterolu we krwi. Warto wspomnieć także, że nasiona chia to cenne źródło pełnowartościowego białka, dlatego nie powinno zabraknąć ich w jadłospisie osób, które postanowiły ograniczyć spożywanie mięsa.

Zdrowa i pożywna przekąska

Zdrowe domowe wypieki mogą okazać się świetną alternatywą dla osób zmagających się ze zbędnymi kilogramami, które nie mogą oprzeć się pokusie sięgnięcia po coś słodkiego. Nasze ciasteczka, oprócz nasion chia zawierają także mnóstwo innych cennych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nich między innymi orzechy włoskie, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Dzięki dodatkowi suszonych daktyli są słodkie i usatysfakcjonują nawet największego łakomczucha. Ta pożywna przekąska dostarczy nam wielu witamin, minerałów, błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub deser.

Przepis na ciastka z chia
Przepis na ciastka z chia

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie 15 g
  • Orzechy włoskie 2,5 g
  • Wiórki kokosowe 1,5 g
  • Chia 1,5 g
  • Cynamon 1 g
  • Kakao 1 g
  • Cukier waniliowy 2 g
  • Daktyle suszone 12 g

Wykonanie:

Płatki owsiane i nasiona chia przesypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy na 10-15 minut, żeby wchłonęły całą wodę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, kakao, cukier waniliowy, posiekane orzechy włoskie i daktyle. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dłońmi formujemy okrągłe ciasteczka o grubości około 1 centymetra. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180°C.