Przepis na babeczki piaskowe z czekoladą

O tym, że słodycze przygotowane w domu są znacznie zdrowsze niż te sklepowe wie chyba każdy. Wbrew pozorom domowe wypieki wcale nie są tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać, a mogą okazać się świetną zabawą i ciekawą formą spędzania wolnego czasu.
Nasza propozycja to lekkie i puszyste babeczki piaskowe z czekoladą. Są szybkie i bardzo proste do przygotowania, zawierają znacznie mniej cukru niż te sklepowe, a wśród składników nie znajdziemy sztucznych aromatów, konserwantów i spulchniaczy. Dodatek soku z mandarynki sprawia, że są wilgotne w środku, a jej egzotyczny zapach cudownie komponuje się z gorzką czekoladą. Pokochają je i dzieci, i dorośli. Piaskowe babeczki sprawdzą się świetnie jako poczęstunek na przyjęciu, deser do popołudniowej kawy, a także jako prowiant do zabrania ze sobą na wycieczkę lub piknik w parku.

Gorzka czekolada – jaką wybrać i jakie ma właściwości?

Gorzka czekolada dobrej jakości to jeden z najbardziej wartościowych dodatków, na jakie możemy postawić przygotowując domowe wypieki. Nie tylko wyjątkowo smakuje i pięknie pachnie, lecz także ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Spożywana od czasu do czasu gorzka czekolada poprawi nastrój, doda energii, pozytywnie wpłynie na pracę serca i nerek, zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także wspomoże pamięć i koncentrację.
Wybierając czekoladę, warto zwrócić uwagę na to, by zawierała przynajmniej 75% kakao. Te dobrej jakości mają gładką, lśniącą powierzchnię i subtelny zapach, a przy dzieleniu ich na kawałki nie kruszą się i nie wyginają. Należy unikać tych czekolad, które oprócz tłuszczu kakaowego wśród składników zawierają także inne tłuszcze, na przykład olej palmowy.

babeczki piaskowe

Składniki:

  • mąka pszenna: 40 g
  • majko: 2 szt.
  • cukier: 4 g
  • gorzka czekolada: 40 g
  • mąka ziemniaczana: 20 g
  • margaryna: 40 g
  • kakao: 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka g
  • mandarynka: 140 g

Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
Żółtko oddzielamy od białka. Margarynę miksujemy z cukrem do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie dodajemy żółtko i miksujemy jeszcze przez 1 minutę. Masę z margaryny, cukru i żółtka przekładamy do suchych składników i delikatnie mieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Następnie szpatułką dodajemy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy.
Na koniec dolewamy sok wyciśnięty z mandarynki oraz drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość ponownie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180C przez około 25-30 minut.