Dlaczego warto jeść paprykę?

Chyba każdy zna to warzywo. Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a za sprawą Kolumba dotarła do Europy. W Hiszpanii początkowo uznawana była wyłącznie za roślinę ozdobną. Dzięki temu, że jej nasiona można bardzo długo przechowywać, szybko rozpowszechniła się też na innych kontynentach i znalazła zastosowanie we wszystkich kuchniach świata. Wyróżnia się ponad 40 gatunków papryki, które znacznie różnią się od siebie smakiem, kształtem i kolorem.

Warzywo to, choć powszechnie znane, często bywa niedoceniane. Dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej?

Właściwości papryki

Papryka to kopalnia niezbędnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, dlatego zaleca się chrupanie surowej papryki podczas przeziębienia i grypy. To także bogate źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości, która hamuje procesy starzenia i ma korzystny wpływ na wygląd skóry. W papryce znajdziemy także β-Karoten, czyli prowitaminę A, która wspomaga działanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dostarcza również sporo witamin z grupy B. Już starożytni Aztekowie zauważyli, że spożywanie papryki zapewnia młody wygląd skóry. To warzywo jest bowiem nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Sięgaj po nią jak najczęściej, jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodo!

Oprócz licznych witamin, w papryce znajdziemy też cenne sole mineralne. Zawiera między innymi:

  • Potas – niezbędny dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego, pomaga zapobiegać obrzękom i zapewnia odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.
  • Fosfor – odpowiada za zdrowe i mocne kości, jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Żelazo – niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek, wspomaga odporność i redukuje uczucie zmęczenia
  • Magnez – wspomaga koncentrację, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz niedokrwiennej choroby serca, bierze udział w budowie kości i zębów.

Papryka na dobre samopoczucie

Papryka uznawana jest za naturalny afrodyzjak. Zwiększa libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Ponadto ma działanie delikatnie rozrzedzające krew, przez co wpływa korzystnie na koncentrację i może przynieść ulgę w bólach głowy. Dodatkowo, zawarte w niej substancje pomagają zniwelować zakwasy w mięśniach i mają działanie przeciwzapalne.

Którą wybrać i jak przygotować?

Właściwości papryki, w zależności od koloru nieco się różnią, dlatego warto sięgać po wszystkie. Najpopularniejsza, czerwona jest najbogatsza w witaminę C oraz β-Karoten, żółta zawiera najwięcej witaminy E, natomiast zielona to najlepsze źródło kwasu foliowego, dlatego szczególną uwagę powinny zwrócić na nią przyszłe mamy.

To bardzo uniwersalne warzywo, doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Poza witaminą C, która w wysokiej temperaturze ulega rozpadowi, właściwości papryki nie zmieniają się podczas obróbki termicznej. Możesz przygotowywać z niej sosy, węgierskie leczo i gulasze. Świetnym pomysłem na obiad jest papryka nadziewana i zapiekana w piekarniku. Surową dodawaj do sałatek lub chrup pokrojoną w słupki z dodatkiem hummusu.

papryka

Wszystko z umiarem!

Papryka, choć niskokaloryczna, jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Umiar należy zachować także w przypadku papryczek chilli i innych pikantnych odmian, ponieważ mogą one działać drażniąco na układ pokarmowy, a w szczególności na delikatną błonę śluzową żołądka.