Jadalne kwiaty – jak wykorzystać je w kuchni?

Jadalne kwiaty często spotykamy w eleganckich restauracjach jako dekoracja wykwintnych dań. Nie każdy jednak wie, że łatwo można wykorzystać je także w domowych warunkach. Nie tylko pięknie wyglądają i stanowią niepowtarzalną ozdobę talerza, lecz także posiadają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Z tego artykułu dowiesz się, które kwiaty są jadalne oraz w jaki sposób je podawać.

Jadalne kwiaty

Kwiaty jadamy znacznie częściej, niż mogłoby się wydawać – kalafior, brokuły i karczochy przecież także nimi są! Chociaż często nie zdajemy sobie z tego sprawy, jeszcze więcej jadalnych kwiatów możemy spotkać na łąkach i w przydomowych ogródkach.

Stokrotka pospolita: będzie doskonałym dodatkiem do lekkiej warzywnej sałatki, oryginalną dekoracją tortu lub ciekawym urozmaiceniem owsianki. Mniejsze kwiaty jada się w całości, natomiast z większych – tylko płatki. Stokrotka wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, a także wykorzystywana jest w profilaktyce miażdżycy i w terapii nadciśnienia tętniczego.

Kwiaty cukinii: ten powszechnie znany i lubiany we Włoszech przysmak cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Kwiaty cukinii najczęściej podaje się smażone, w panierce z białka jaja, bułki tartej i parmezanu. Smakują doskonale także podsmażone na maśle, faszerowane serkiem ricotta z odrobiną delikatnego miodu.

kwiaty do jedzenia

Mniszek lekarski: powszechnie uznawany za chwast, który można spotkać na wszystkich łąkach, w ogródkach, a nawet na miejskich trawnikach, mniszek lekarski posiada szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwcukrzycowo i moczopędnie, poprawia odporność, zapewnia piękny wygląd skóry i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Kwiaty mniszka lekarskiego można dodawać do sałatek lub przygotowywać z nich syropy i nalewki.

Lawenda wąskolistna: to nie tylko skuteczny odstraszacz moli i piękna dekoracja wnętrza. Kwiaty lawendy nadadzą niepowtarzalnego aromatu słodkim wypiekom. Można dodawać je do ciasteczek, tortów i kremów, a także do wody mineralnej, żeby nieco urozmaicić jej smak.

Nasturcja: jej kwiaty mają intensywnie żółty lub pomarańczowy kolor i ostry, przypominający rzeżuchę smak. Sprawdzą się idealnie jako składnik lekkich sałatek.

Nagietek lekarski: to kolejna roślina, której właściwości były wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Kwiaty nagietka będą pysznym dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Można użyć ich także do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny złocisty kolor.

Bratek ogrodowy: występuje w niezliczonych kombinacjach barw. Jego kwiaty mają aksamitny połysk, lekki zapach i delikatny smak. Zazwyczaj wykorzystywane są jako składnik sałatek. Idealnie komponują się z serami i mogą stanowić przepiękną dekorację ciast.

Jedzenie kwiatów nie leży w strefie komfortu wielu z nas. Warto jednak przełamać się i spróbować dodać je do warzywnej sałatki lub ozdobić nimi tort. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, lecz mogą także wzbogacić nasze dania o wyjątkowy smak i aromat, a przy tym mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.