Fit faworki na tłusty czwartek

Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Poganie w ten dzień świętowali koniec zimy i nadejście długo oczekiwanej wiosny. Chrześcijanie przejęli tę tradycję, celebrując w ten sposób czwartek poprzedzający środę popielcową , rozpoczynającą Wielki Post. Początkowo w pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału jadało się bardzo tłuste wytrawne potrawy, a zwyczaj jedzenia słodkich pączków i faworków przywędrował do nas z krajów arabskich prawdopodobnie dopiero w XVI wieku.
Współcześnie tłusty czwartek to dla nas okazja, do sięgnięcia po powszechnie lubiane pączki i faworki, które w niektórych regionach Polski nazywane są też chrustami. W tym dniu często zapominamy o dietach i liczeniu kalorii. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby skończyło się na jednym pączku czy kilku faworkach. Niestety apetyt często rośnie w miarę jedzenia. Warto pamiętać, że jeden pączek z lukrem i konfiturą to około 300-350 kcal, a 100 gramów faworków (czyli zaledwie 5-6 sztuk) dostarczy nam ponad 500 kcal. Żeby je spalić, należałoby na przykład pływać przez około godzinę lub praktykować nordic walking przez mniej więcej 75 minut.

Fit faworki

Można jednak pójść na kompromis i uczcić tłusty czwartek ulubionymi łakociami w zdrowszej i bardziej dietetycznej wersji. Nasza propozycja to lekkie faworki z piekarnika. W przeciwieństwie do tych tradycyjnych prawie nie zawierają tłuszczu, dlatego dostarczą nam znacznie mniej kalorii. Dzięki temu, że są pieczone, a nie smażone, będą też o wiele zdrowsze. Fit faworki to doskonała alternatywa nie tylko dla osób na diecie redukcyjnej – z pewnością przypadną do gustu także dzieciom, osobom pragnącym zdrowo się odżywiać i wszystkim tym, którzy w ciągu dnia mają ochotę na słodką przekąskę, lecz nie chcą czuć się po niej ociężali i przejedzeni. Ich atutem jest to, że robi się je bardzo prosto i szybko, a do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników.

przepis na fit faworki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 6 żółtek
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki alkoholu (spirytusu, koniaku lub rumu)
  • ½ łyżeczki soli
  • Cukier puder do posypania (możesz skorzystać też ze zmielonego ksylitolu lub erytrytolu)

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko. W środku robimy dziurkę, do której dodajemy żółtka. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki, a następnie energicznie i dość długo zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej i zwartej masy. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy jak najcieniej i kroimy nożem bądź radełkiem w paski o szerokości około 2 cm. Pośrodku każdego paseczka robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden z jego końców. Faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w 180C. Na koniec zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!