Czy mięso jest zdrowe? Plusy i minusy diety pescowegetariańskiej

Z roku na rok w Polsce przybywa wegetarian i wegan. Powodów przejścia na taką dietę jest wiele: od etycznych, poprzez ekologiczne aż po zdrowotne. Często pierwszym krokiem jest pescowegetarianizm, czyli sposób żywienia polegający na wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa, lecz dopuszczający spożywanie ryb i owoców morza. Jakie korzyści niesie ze sobą taka dieta? Czy stosując ją grożą nam jakieś niedobory?

Czy mięso jest zdrowe?

Powszechnie znany jest fakt, że mięso to doskonałe źródło białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Chętnie sięgają po nie osoby aktywne i pracujące fizycznie. Jest składnikiem większości tradycyjnych polskich potraw, a na naszych stołach często gości nawet kilka razy dziennie. Warto jednak pamiętać, że mięso to także główne źródło niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by nie sięgać po nie częściej niż dwa razy tygodniowo. Statystyki pokazują, że osoby spożywające dużo wieprzowiny i wołowiny znacznie częściej chorują na miażdżycę, choroby metaboliczne oraz nowotwory. Drób, choć mniej tłusty i bardziej lekkostrawny niż czerwone mięso, w wielkoprzemysłowych fabrykach bywa faszerowany odżywkami i antybiotykami. Najbardziej niezdrowe są jednak wysoko przetworzone produkty mięsne, takie jak niektóre wędliny, parówki czy konserwy. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, a oprócz niewielkiej ilości mięsa, znajdziemy w nich mnóstwo polepszaczy smaku, wodę i bardzo szkodliwe tłuszcze trans.

food

Możliwe niedobory składników odżywczych

Wiele osób, choć z etycznego punktu widzenia uważają to za właściwe, nie decydują się na przejście na dietę wegetariańską z obawy przed niedoborami cennych składników odżywczych. Mają też wrażenie że na diecie bezmięsnej towarzyszyłoby im ciągłe uczucie głodu. Nic bardziej mylnego! Niezbędne w zbilansowanej diecie białko z powodzeniem możemy dostarczyć sobie spożywając sery, ryby, owoce morza, warzywa strączkowe i niektóre kasze. Witaminę B12 znajdziemy nie tylko w mięsie i podrobach, lecz także w rybach. Najwięcej zawiera jej szczupak. Ryby to także doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6. Pozostałe witaminy z grupy B znajdziemy w zbożach, jajach i nabiale. Łatwo zauważyć, że jeśli zadbamy o zbilansowaną dietę bogatą w naturalne, nieprzetworzone produkty, nie grożą nam żadne niedobory. Jeśli po odstawieniu produktów mięsnych ciągle czujemy się głodni, warto zwrócić uwagę na to, czy spożywamy wystarczającą ilość błonnika pokarmowego. Znajdziemy go między innymi w świeżych warzywach, kaszach i produktach pełnoziarnistych. Dla osób, które nie wyobrażają sobie gotowania bez mięsa i sądzą, że nie miałyby pomysłu na urozmaicone potrawy, dobrym rozwiązaniem może okazać się dieta pudełkowa. Zamówienie cateringu dietetycznego to gwarancja pełnowartościowych posiłków przygotowanych zgodnie z naszymi upodobaniami i potrzebami.

Jakie korzyści może przynieść dieta wegetariańska?

Jeśli zrezygnujemy z jedzenia mięsa i zadbamy, by zamiast niego na naszym talerzu pojawiały się zdrowsze produkty, znacznie zmniejszy się ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory. Przechodząc na wegetarianizm prawdopodobnie znacznie częściej będziemy sięgać po świeże warzywa i owoce oraz strączki. Zawierają one mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów i są znacznie mniej kaloryczne niż produkty mięsne. Dzięki tej diecie będzie nam zatem znacznie łatwiej osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Ponadto, produkty odzwierzęce są w większości bardzo ciężkostrawne, zatem jeśli choć trochę je ograniczymy, poczujemy się lżejsi i pełni energii.