Co jeść na kolację?

„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – chyba każdy, kto kiedykolwiek szukał informacji na temat zdrowego odżywiania, natknął się na to przysłowie. Jednak jego przekaz nie do końca jest prawdziwy. Kolacja jest tak samo ważna, jak śniadanie i obiad, a pomijanie jej wcale nie sprawi, że szybciej osiągniesz wymarzoną sylwetkę. Kluczowe znaczenie ma to, co znajdzie się na naszym talerzu wieczorem. Z tego artykułu dowiesz się, co jeść na kolację, żeby schudnąć i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Dlaczego kolacja jest ważna?

Podczas snu nasz organizm zużywa całkiem sporo energii – osoba o średniej wadze śpiąc przez 8 godzin, jest w stanie spalić nawet 500 kalorii! Zjedzenie posiłku wieczorem dostarczy nam paliwa potrzebnego do zregenerowania sił, sprawi, że nasz sen będzie głębszy i spokojniejszy, a w nocy nie obudzi nas głód.

Kolacja przed 18?

To, że nie powinno się jeść później niż o 18, to już dawno obalony mit. Dietetycy są zgodni co do tego, iż optymalna pora na spożycie ostatniego posiłku to około 2-3 godzin przed pójściem spać. Jedzenie kolacji znacznie wcześniej może sprawić, że do wieczora zdążymy zrobić się głodni i będziemy bardziej skłonni sięgnąć po niezdrowe słodkie lub słone przekąski. Jedzenie tuż przed położeniem się do łóżka również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ nasz organizm zamiast na odpoczynek i regenerację, całą energię przeznaczy na trawienie, przez co obudzimy się mniej wyspani i wypoczęci. Osoby jedzące bardzo późno mają także większą tendencję do gromadzenia tkanki tłuszczowej.

kolacja na diecie

Co jeść na kolację?

Nasz ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być dobrany do naszych indywidualnych potrzeb. Jeśli trenujesz wieczorem – zadbaj o to, by Twoja kolacja była bogata w białko i węglowodany. Jeżeli natomiast masz problem z bezsennością, postaraj się, by wieczorem na Twoim talerzu zagościły produkty bogate w magnez. Na kolację nie należy sięgać po tłuste i ciężkostrawne potrawy – zjedzenie ich przed pójściem spać może skutkować problemami ze strony układu pokarmowego, utrudnić zasypianie i znacznie obniżyć jakość snu.
Zdrowe i lekkostrawne posiłki, które świetnie sprawdzą się na kolację, to na przykład:

  • kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z hummusem i pomidorem,
  • sałatka ze świeżych warzyw z marynowanym tofu,
  • zapiekanka z cukinii,
  • papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami,
  • muffinki twarogowo-warzywne,
  • risotto z pieczonym burakiem i dynią.

Na czarnej liście znajdują się natomiast wszelkie fast-foody, pizza, słodycze i słone przekąski – są one pełne tak zwanych „pustych kalorii”, utwardzonego tłuszczu i rafinowanego cukru. Jedzone wieczorem utrudnią regenerację organizmu i zwiększą prawdopodobieństwo gromadzenia tkanki tłuszczowej. Na kolację nie powinno się też jeść bardzo słodkich owoców, takich jak banany czy śliwki oraz warzyw strączkowych i kapustnych w dużej ilości, ponieważ mają one właściwości wzdymające i mogą powodować problemy trawienne.

W zdrowej diecie kluczowa jest regularność posiłków. Ostatni z nich powinien być zjedzony około 2-3 godzin przed snem. Warto postarać się, by nasza kolacja była lekkostrawna i składała się z produktów bogatych w białko i magnez.