Żurawina. Dobro z natury.

Właściwości żurawiny znane są od wieków. Jej owoce to istna kopalnia witamin i minerałów wspomagających prawidłowy rozwój i działanie organizmu. Naturalnym środowiskiem żurawiny są torfowiska. To sprawia, że owoce żurawiny gromadzą w dużej ilości substancje o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Badania naukowe potwierdziły, że żurawina działa m.in. przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jest skuteczna w walce z infekcjami układu moczowego i wrzodami żołądka. Od zawsze była stosowana przy anginie i przeziębieniach. Oprócz właściwości aseptycznych, żurawiny mają też wartości odżywcze. Są przede wszystkim bogatym źródłem witamin A, B, C, E i K a także manganu oraz kwas pantotenowego. Badania naukowe wykazały, że substancje zawarte w owocach żurawiny pozytywnie oddziałują na cały organizm, zaś znajdujące się w nich fitoskładniki posiadają silne właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Żurawina leczy i zapobiega nawrotom zakażeń układu moczowego. Najnowsze badania wykazały, że pomaga w tym duża zawartość proantocyjanidyn, zapobiegających przyleganiu bakterii do ścianek przewodu moczowego. Owoce hamują także wzrost nowotworów w komórkach płuc i jelita grubego. Proantocyjanidyny zabijają też komórki nowotworowe mózgu, piersi i jajników, jamy ustnej oraz przełyku. Z kolei wyciąg z żurawiny redukuje osadzanie się bakterii w jamie ustnej, redukując zapadalność na choroby przyzębia i dziąseł. Regularne picie soku i koktajli zawierających żurawiny ogranicza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Jedzenie żurawiny powoduje też zmniejszenie poziomu złego cholesterolu oraz podwyższenie dobrego cholesterolu (HDL). Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce. Dobrze zapakowane żurawiny można przechowywać w lodówce przez trzy miesiące, suszone zaś zachowują właściwości nawet przez kilka lat. Co ważne: gotowanie nie niszczy zawartych w owocach związków bakteriobójczych.

Przepis na…

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

Składniki: 150 gram margaryny, 1 jajko, 1 szklanka mąki razowej, 1 szklanka płatków owsianych, ½ szklani otrębów pszennych, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, ¾ szklanki suszonej żurawiny, garść posiekanych pestek słonecznika i orzechów lub migdałów, szczypta soli i cynamonu (wedle uznania).

Wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, otręby, żurawinę, orzechy, proszek do pieczenia oraz przyprawy dokładnie mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy dokładnie tłuszcz i jajko a następnie wszystko łączymy razem i ucieramy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę włożyć na około 10-15 minut do lodówki. Schłodzoną podzielić na niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i delikatnie je spłaszczyć. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180-200 stopni C przez około 12-15 minut. Smacznego!