Zupa krem z marchwi

Marchew kojarzona jest z tą pomarańczową, nie wszyscy wiedzą, że pierwotnie była ona biała. Dopiero w XVII wieku Holendrzy wyhodowali odmianę pomarańczową, która króluje obecnie na naszych stołach. Jest bogatym źródłem karotenoidów w tym beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny, zeaksantyny oraz likopenu – silnych antyoksydantów.

Właściwości prozdrowotne marchewki, wiążą się głownie z wysoką zawartością beta-karotenu. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie wzroku, leczenie trądziku, wzmacnia odporność i przeciwdziała starzeniu się skóry. Zaś zawarte w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy. Spożywanie tego warzywa pozytywnie wpływa na przemianę materii, wspomaga bowiem produkcje kwasu mlekowego i octowego.

Głównym składnikiem naszej zupy jest marchew, jednak bez imbiru, cynamonu, czosnku czy goździków nie tylko smakowałaby zupełnie inaczej, ale też straciłaby część swoich właściwości, zwłaszcza rozgrzewających i wspomagających odchudzanie.

Imbir znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Reguluje trawienie pobudzając wydzielanie soku żołądkowego oraz śliny. Działa rozkurczowo, żółciopędnie oraz zapobiega wzdęciom. Jest również bardzo pomocny przy infekcjach i przeziębieniach, działa silnie rozgrzewająco.

Cynamon to składnik, który powinien pojawiać się w diecie, zwłaszcza odchudzającej czy dla diabetyka. Wspomaga bowiem regulowanie cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poprawia również dopływ krwi do mózgu mając tym samym pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć. Działa pozytywnie na przemianę materii, proces trawienia oraz pracę nerek, usprawniając oczyszczanie organizmu.

Dosyć o tym dlaczego warto jeść marchewkę, imbir czy cynamon. Przygotujmy z nich lekką, rozgrzewającą i aromatyczną zupę krem 🙂

Składniki:

  • Bulion warzywny: 180 ml
  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • Marchew: 200 g
  • Cebula: 15 g
  • Oliwa: 1 g
  • Imbir świeży: 3 g
  • Czosnek: 1 g
  • Cynamon, kurkuma, goździki, kumin, curry, suszone chilli, sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, goździki oraz cynamon i przesmażamy.

Marchew obieramy i kroimy w niewielkie plasterki, dodajemy do przesmażonych warzyw zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (około 15 minut). Dodajemy sok z pomarańczy.

Doprawiamy kuminem, kurkumą, curry, chilli, solą oraz pieprzem. Miksujemy na gładki krem.

Proponujemy podawać z prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów 😊