Zapiekany kuskus z bakaliami

Kuskus to wyrób z pszenicy durum pochodzący z północno-zachodniej Afryki. Znajdziemy go w większości tradycyjnych potraw kuchni marokańskiej, algierskiej, tunezyjskiej czy libijskiej. W tych krajach kuskus symbolizuje szczęście i dostatek. Jest bogaty w białko i dostarcza wielu niezbędnych do odpowiedniego funkcjonowania organizmu mikroelementów. Kuskus jest źródłem żelaza, magnezu, potasu, miedzi, cynku i witamin z grupy B. Minerały i witaminy zawarte w tym produkcie mają pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Zapobiegają również powstawaniu anemii, umożliwiają prawidłową pracę układu nerwowego i wspomagają metabolizm.

Kuskus jest lekkostrawny i nadaje się do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i zmagających się z problemami układu pokarmowego, ponieważ nie podrażnia żołądka. Podobnie jak wszystkie produkty z pszenicy, kuskus zawiera gluten. Z tego względu powinny unikać go osoby na diecie bezglutenowej, cierpiące na celiakię bądź nietolerancje pokarmowe.

To produkt bardzo uniwersalny. W krajach arabskich najczęściej podawany jest z baraniną, rybą lub kurczakiem. Może stanowić także doskonały dodatek do sałatek. Nadaje się też do przygotowania potraw na słodko, które sprawdzą się świetnie jako urozmaicenie śniadania, deser lub podwieczorek.

Nasza propozycja to zapiekany kuskus z bakaliami. To szybki i prosty w przygotowaniu pełnowartościowy posiłek bogaty w cenne dla zdrowia minerały i witaminy. Dzięki dodatkowi orzechów włoskich, masła i żółtka jajka dostarczy nam niezbędnych tłuszczów. Ponadto znajdziemy w nim wspomagające trawienie suszone śliwki i daktyle, rodzynki, które pozytywnie wpływają na pracę serca i poprawiają odporność oraz suszone morele będące świetnym źródłem beta-karotenu i potasu. Bakalie, cynamon i ekstrakt waniliowy sprawiają, że danie to jest słodkie i aromatyczne, pomimo tego, że nie znajdziemy w nim cukru ani sztucznych słodzików.

Składniki (na 4 porcje):

  • Kuskus: 100 g
  • Suszone morele: 16 g
  • Suszone daktyle: 12 g
  • Rodzynki: 12 g
  • Suszone śliwki: 12 g
  • Orzechy włoskie: 12 g
  • Żółtka jajka: 1 szt
  • Śmietana 18%: 30 g
  • Masło: 4 g
  • Mleko: 200 g
  • Cynamon, ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

Kuskus wsypujemy do niedużego naczynia żaroodpornego. Gotujemy połowę mleka (100 g) i zalewamy nim kaszę, przykrywamy i pozostawiamy na  około 7 minut. Drobno posiekane suszone morele, daktyle, rodzynki, śliwki oraz orzechy włoskie mieszamy z przygotowanym kuskusem. Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy pozostałe mleko, śmietanę 18%, masło i jedno żółtko jajka. Płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy cynamon i ekstrakt waniliowy wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.

Kuskus z bakaliami smakuje doskonale na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno. Smacznego!