Zapiekanka z cukinii

Cukinia żółta, zielona czy w paski każda z nich zdrowa, lekkostrawna i pełna wartości odżywczych. Warzywo to obfituje w magnez, potas, żelazo, witaminy C, K, B1, PP oraz beta karoten. Odkwasza organizm, jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny.
Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga wzrok, przemiany metaboliczne, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, ma działanie antyoksydacyjne, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i wzmacnia odporność.

Mnóstwo korzyści zdrowotnych mieści się w zaledwie 16 kaloriach na 100 gramów. Kabaczek świetnie nadaje się więc do zastępowania niezdrowych przekąsek, dzięki niskiej kaloryczności i indeksowi glikemicznemu można go jeść właściwie bez ograniczeń. Nie tylko bez szkody dla figury, ale z korzyścią dla zdrowia.

Cukinię z powodu jej łagodnego smaku wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów, warto pamiętać aby kupować cukinię młodą, której nie trzeba obierać ze skórki. Nasza propozycja to prosta, smaczna i szybka w wykonaniu zapiekanka z cukinii z dodatkiem śmietanki, mąki pełnoziarnistej, jajka oraz natki pietruszki.

 

Składniki: (3 porcje)

  • cukinia: 600 g
  • jajko: 1
  • mąka pełnoziarnista: 45 g
  • ser feta: 30 g
  • śmietana jogurtowa 9%: 90 g
  • sok z cytryny: 10 ml
  • natka pietruszki: 6 g
  • bazylia świeża: 5 g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek

Wykonanie:

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Jajko ucieramy ze śmietaną, łączymy z mąką, rozkruszonym serem feta oraz sokiem z cytryny.
Do powstałej masy dodajemy cukinię, bazylię i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy (pamiętając, że ser feta jest słony) i delikatnie mieszamy.
Wylewamy do blaszki i pieczemy przez ok 30 min.

Zapiekanka z cukinii świetnie smakuje bez dodatków jak i z wszelkiego rodzaju dipami, np. koperkowym. Smacznego 🙂