Witaminy przyspieszające odchudzanie

Witaminy pomagają nie tylko uchronić organizm przed różnego rodzaju chorobami, ale również odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie. Te niepozorne, często niedoceniane związki wpływają na metabolizm, procesy spalania tłuszczu, a także pomagają w szybszej regeneracji organizmu po treningu. Wśród podstawowych witamin, które odgrywają istotną rolę w procesie odchudzania, wymienić należy: witaminę C, D oraz witaminy z grupy B. Przyjrzyjmy się bliżej ich właściwościom.

Witamina C – niezastąpiona w diecie odchudzającej

Witamina C znana jest także pod nazwą kwasu askorbinowego. Uczestniczy w procesach lipolitycznych. Dzięki niej spalanie tłuszczu z ud, pośladków oraz brzucha może zachodzić szybciej. Jest niezbędnym składnikiem diety osób, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Związek ten bierze udział w wielu procesach. Mowa między innymi o:

  • procesach przemiany tyrozyny, czyli hormonu stymulującego procesy spalania w organizmie,
  • aktywowaniu żelaza, które pełni ważną funkcję – transportuje do komórek tlen niezbędny do spalania tłuszczu,
  • pobudzaniu produkcji L-karnityny, która znana jest ze swych właściwości odchudzających,
  • przeciwdziałaniu wychwytowi glukozy przez receptory komórek, dzięki czemu wątroba nie produkuje tzw. tłuszczu zapasowego,
  • zapobieganiu magazynowaniu tłuszczu w organizmie.

Niedobór witaminy C może prowadzić do obniżenia wydolności fizycznej, co negatywnie wpływa na nasze samopoczucie oraz zapał do aktywności fizycznej. Najbogatszymi źródłami tego związku są: owoce aceroli, dzikiej róży, rokitnik, natka pietruszki i czarna porzeczka.

witamina odchudzanie jabłko

Witamina D – w walce z otyłością

Jedno z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wykazało pewną prawidłowość. Otóż właściwy poziom witaminy D w organizmie przekłada się na spadek wagi już we wstępnej fazie odchudzania. Oto właściwości tego związku, które wspomagają zrzucanie nadprogramowych kilogramów:

  • przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej, dzięki regulacji wydzielania kortyzolu (tzw. hormonu stresu) odpowiedzialnego za odkładanie się tkanki tłuszczowej,
  • wpływ na wydzielanie leptyny, czyli hormonu, który odpowiada za uczucie sytości, tym samym zmniejsza nadmierny apetyt,
  • niedobór związku oddziałuje na zwiększenie dwóch hormonów we krwi – parathormonu i kalcytriolu; te dwa związki w nadmiarze przyczyniają się do odkładania tłuszczu.

Witaminę D można dostarczać organizmowi z pożywieniem. Jej źródłem są jaja, ryby, mięso oraz produkty mleczne. Związek ten jest również produkowany w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W naszych szerokościach geograficznych trudno jednak o pokrycie zapotrzebowania organizmu na ten składnik ze słońca. Często konieczne jest przyjmowanie suplementów diety łączących w sobie witaminę D3 oraz K2.

Witaminy z grupy B – pomagają utrzymać prawidłową wagę

Witaminy z grupy B to związki, które biorą udział w procesie zamiany energii chemicznej (pozyskanej z pożywienia) na energię konieczną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają one na pracę tarczycy, co pomaga przeciwdziałać niekontrolowanemu przyrostowi masy ciała. Ponadto pomagają w:

  • utrzymaniu prawidłowej wagi,
  • pobudzaniu przemiany materii,
  • uczestniczą w procesie spalania węglowodanów (B1 i B2),
  • uczestniczą w procesie przetwarzania kwasów tłuszczowych (B7),
  • uczestniczą w metabolizmie białek (B12).

Niedobór witamin z grupy B może prowadzić do osłabienia mięśni, co negatywnie wpływa na efektywność treningów. Ich źródłem są w głównej mierze produkty pochodzenia roślinnego (m.in. nasiona roślin strączkowych, ryż, orzechy włoskie, szpinak), a także mięso i jaja.

A czy Twoja dieta jest bogata w witaminy?