Udany trening – co zjeść przed wysiłkiem?

Dobra kondycja fizyczna nie jest jedynym warunkiem udanego treningu. Aby zaplanowany trening był rzeczywiście efektywny, musimy pamiętać o wcześniejszym „zasileniu” organizmu energią. Czerpiemy ją z odpowiednio zbilansowanego posiłku. Ważny jest również czas spożycia posiłku. Aby czerpać energię z substancji odżywczych podczas wzmożonego wysiłku fizycznego, należy zjeść posiłek około 2 godziny przed treningiem. W menu nie może zabraknąć węglowodanów (także złożonych) oraz białka. Te pierwsze decydują o efektywnym „zasileniu” organizmu w energię, bez której trening nie będzie udany. Białko zaś to jeden z najistotniejszych materiałów budulcowych mięśni. Oczywiście nie powinniśmy też zapominać o nienasyconych kwasach tłuszczowych. są obecne w oliwie z oliwek i olejach z pierwszego tłoczenia, siemieniu lnianym, orzechach a także rybach. Warto zwrócić również uwagę na odpowiednie spożycie składników antyoksydacyjnych takich jak witamina E, cynk czy selen. Niwelują one szkodliwy wpływ wolnych rodników powstających w czasie treningu. Menu przed treningiem nie musi być skomplikowane – może składać się z prostych składników, ale należy wybierać te o wyższej wartości odżywczej. Podstawą powinny być obfitujące w węglowodany makarony, pieczywo z pełnego ziarna czy płatki zbożowe, kasze i brązowy ryż. Na tej bazie możemy skomponować wiele smacznych posiłków. Białka mogą pochodzić też z chudych i półtłustych twarogów, jogurtu naturalnego, kefiru czy jaj a także nasion roślin strączkowych. Jeśli chodzi o warzywa, to przed treningiem warto wybierać te z grupy korzeniowych. Należy do nich marchew, seler, burak ćwikłowy oraz pietruszka. Charakteryzują się one wysoką zawartością cennych składników odżywczych, w tym węglowodanów złożonych, witamin i składników mineralnych.

Przygotowując posiłek przed treningiem warto również pamiętać o odpowiednim sposobie przyrządzenia go. Wskazane są dania gotowane (najlepiej na parze) albo pieczone. Należy unikać natomiast posiłków smażonych i ciężkostrawnych. Sprzyjają one występowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych w czasie treningu, co będzie dodatkowo obniżało jego efektywność.

Kaja Karwowska, dietetyk WygodnaDieta.pl