Smoothie warzywne – przepisy i nie tylko

Smoothie! Prosta, smaczna, szybka i wygodna forma dostarczenia mnóstwa wartości odżywczych w 1 posiłku. Wygodnym do zabrania ze sobą do pracy, na spacer czy siłownię. Prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione owocowe smoothie, ale co z wersją warzywną?
Ma zdecydowanie mniej cukru i pozwala „przemycić” składniki za których smakiem nie przepadamy, a które warto spożywać ze względu na ich zdrowotne właściwości. Jeżeli jeszcze nie jesteście przekonani do warzywnych koktajli, to najwyższa pora to zmienić 😉

O ile owocowe smoothie nie stanowi większego wyzwania, o tyle z warzywnym koktajlem możesz mieć trochę kłopotów – dlatego warto zapamiętać kilka podstawowych zasad, które staną się bazą dla kulinarnej kreatywności w tym zakresie.

  1. Odpowiednią konsystencję można łatwo uzyskać dodając „zagęstnik” w postaci kremowego owocu/warzywa – polecamy posiłkowanie się wyjątkowym pod wieloma względami awokado.
  2. Warto mieć pod ręką mleko roślinne (lepiej komponuje się ze smakiem warzyw niż mleko krowie, poza tym możemy korzystać z różnych opcji smakowych, np. z: mleka sojowego, ryżowego, jaglanego, kokosowego, owsianego i innych).
  3. Pamiętaj o zdrowych i smacznych dodatkach: pestkach dyni, słonecznika, poppingu amarantusowym czy siemieniu lnianym.

Aby łatwiej było zacząć podajemy kilka sprawdzonych przepisów na koktajle warzywne:

Smoothie z cukinii – niskokaloryczne, a dodaje energii

Składniki: 1 nieduża cukinia, 1 zielony ogórek, 1 jabłko, pęczek pietruszki, sok z cytryny

Wykonanie: Cukinię, jabłko i ogórka obieramy i kroimy na kawałki, wszystko blendujemy z kilkoma kostkami lodu.

Smoothie z buraka – pobudza i oczyszcza

Składniki: 2, 3 duże buraki; (ew. w sezonie – pęczek botwinki), niewielka garść liści szpinaku, sok z połówki cytryny, ew. ok. 150 g jogurtu naturalnego albo gęstego kefiru (lub kilka łyżek mleka sojowego), pół ogórka (lub 1 mniejszy), garść koperku.

Wykonanie: Buraki i ogórka obieramy i kroimy na kawałki, wszystkie składniki blendujemy. Możemy dodać kilka kostek lodu.

Spożywanie buraków ma wiele zalet. Sok z buraka działa pobudzająco,  poprawia samopoczucie, oczyszcza organizm, przyśpiesza przemianę materii, korzystnie działa na układ krwionośny, a pity regularnie poprawia wydolność organizmu.

Smoothie meksykańskie – energetyczny czerwony koktajl

Składniki: 2 duże pomidory, czerwona papryka, awokado, 1/3 szklanki soku z marchwi, pieprz, chili

Wykonanie: Pokrojone w kostkę warzywa i sok marchwiowy oraz pokruszony lód blendujemy, doprawiamy do smaku wedle upodobania.

Smoothie selerowe – oczyść organizm i wzmocnij odporność

Składniki: seler naciowy (2 większe łodygi), pół niewielkiego pęczka pietruszki, garść liści szpinaku, 2 kiwi, 1 pomarańcza

Wykonanie: Kiwi i pomarańczę obieramy. Kroimy w mniejsze cząstki łodygi selera  oraz owoce, wszystko łączymy w blenderze z lodem.

Koktajl z selera naciowego pomoże wzmocnić odporność oraz przyspieszy przemianę materii. Dodatek kiwi i pomarańczy wzbogaci napój w witaminy i składniki mineralne, szczególnie w witaminę C. Ponadto kiwi korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, działa moczopędnie.

Dajcie znać jakie są Wasze ulubione warzywne smoothie 🙂