Sałatka z pieczonych buraków z fetą, ziarnami słonecznika i orzechami włoskimi

Jest wiele powodów, dla których warto jeść buraki. Ich właściwości lecznicze oraz odżywcze są znane od tysięcy lat. Buraki wzmacniają układ krwionośny i zapobiegają anemii. Zawarte w nich barwniki należą do grupy przeciwutleniaczy oraz zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.  Buraki pomagają w unormowaniu poziomu cholesterolu oraz przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Są wreszcie bogatym źródłem witamin i minerałów. Dziś proponujemy Państwu sałatkę z pieczonych buraków z fetą, ziarnami słonecznika i orzechami włoskimi. To świetna propozycja zarówno na przekąskę jak i lekką kolację.

Składniki na sałatkę dla 4 osób:

  • 4 buraki
  • 200 g sera feta
  • 80 g rukoli
  • 12 g orzechów włoskich
  • 20 g pestek słonecznika
  • 2 cebule szalotki

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżych liści mięty

Buraki zawijamy w folię aluminiową (w całości w skórce). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez około godzinę. Następnie studzimy nie zdejmując folii. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Do szklanki wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny, sól i świeżo mielony pieprz czarny, wszystko dokładnie mieszamy.                 Po przestygnięciu buraki obieramy i kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika i orzechy włoskie prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. W misce mieszamy umytą rukolę, pokrojonego buraka, posiekaną szalotkę, pokrojoną w kostkę fetę, prażone ziarna słonecznika i orzechy oraz świeżą miętę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Smacznego 🙂