Sałatka z kuskusem, warzywami, serem feta i granatem

Kuskus to kasza pochodząca z północno-zachodniej Afryki. Jego historia sięga 3 tys. lat p.n.e. W kuchni muzułmańskiej jest symbolem szczęścia i dostatku. Tam też często podawany jest podczas wielu uroczystości. Powstaje z twardej pszenicy durum i ma postać okrągłych ziarenek. Jest lekkostrawny, zawiera wiele błonnika oraz białka i może być spożywany przez osoby mające problemy z przewodem pokarmowym. Potrawy z kuskusu robią się coraz bardziej popularne w Polsce. Dziś proponujemy Wam zatem przepis na smaczną i szybką do zrobienia  sałatkę z dodatkiem warzyw, fety i granatu.

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • kuskus 140g
  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • bazylia świeża – 1 łyżeczka
  • kolendra świeża – 1 łyżeczka
  • pestki dyni 30g
  • ziarna granatu 50g
  • ser feta 120g
  • cebula czerwona 40g
  • papryka 160g
  • rukola 40g
  • sok z cytryny 20ml
  • sól i pieprz do smaku
  • olia z oliwek 15g

Kuskus zalewamy szklanką gorącego bulionu warzywnego, przykrywamy i czekamy około 5 minut aż spęcznieje. Ser feta i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w drobne piórka. Obieramy granat. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zioła drobno siekamy. Sok z cytryny, oliwię i zioła mieszamy na dressing. Kuskus, ser, paprykę, cebulę, ziarna granatu oraz pestki dyni mieszamy ze sobą. Rukolę i dressing dodajemy tuż przed podaniem sałatki.

Smacznego 🙂