Sałatka z białej fasoli

Fasola jest doskonałym źródłem białka. Pod tym względem zajmuje trzecie miejsce zaraz po soi i grochu, jest więc ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich. Fasola biała dostarcza organizmowi witamin z grupy B, witaminę A i PP a do tego lecytynę, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jest też dobrym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza i magnezu. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są dobrym rozpuszczalnikiem dla witamin i ułatwiają organizmowi ich przyswajanie. Fasola zawiera też rozpuszczalny błonnik wpływający na obniżenie złego cholesterolu, lekkostrawną skrobię, a także inhibitory proteazy, które hamują rozrost tkanek nowotworowych. Ponadto obniża ciśnienie krwi a u osób, które nie mają poważnych problemów żołądkowych, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii. Poniżej prezentujemy przepis na smaczną sałatkę z białej fasoli.