Dietetyczna pizza na spodzie z ciecierzycy

Pizza kojarzy się z pustymi kaloriami, ale nie musi tak być. Mamy dla Was przepis na pizzę, którą możecie się zajadać na diecie, nie obciążając swojego sumienia 😉 Nasza pizza jest nie tylko smaczna ale też bogata w składniki odżywcze. Więc do dzieła!

      Składniki (6 porcji):

  • ciecierzyca (z puszki): 300 g
  • jajka: 2 małe
  • soda: szczypta
  • natka pietruszki: 1/3 pęczka
  • pomidory (z puszki): 120 g
  • koncentrat pomidorowy: 18 g
  • cebula: 40 g
  • olej rzepakowy: 2 ml
  • przyprawy: kumin, kolendra mielona, chilli, curry, sól, pieprz
  • boczniaki: 240 g
  • szynka prosciutto: 25 g
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe: 150 g
  • ser cheddar: 42 g


Wykonanie:

Ciecierzycę zblenduj z jajkiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, odrobinę sody, soli i pieprzu. Powstałą masę wylej do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25 minut w 190°C.

Boczniaki pokrój w plasterki, przesmaż na patelni posmarowanej olejem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, przesmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i pomidory z puszki. Gotuj aż sos zgęstnieje.

Zapieczony spód posmaruj powstałym sosem i poukładaj na nim plasterki szynki oraz boczniaków. Zapiekaj w 200°C przez 8/10 minut.

Przed podaniem posyp pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, rukolą oraz tartym cheddarem.

 

Smacznego!