Jaglane brownie

Brownie to nazwa czekoladowego ciasta, typowego dla kuchni amerykańskiej. Jego nazwa wzięła się od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru. Klasyczne brownie przygotowywane jest z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki lub – w przepisach dietetycznych – kaszy. Częstym dodatkiem są także orzechy.  Dziś przedstawiamy Wam przepis na delikatne w smaku, lekkie i dietetyczne brownie z musem malinowym.

Składniki:

kasza jaglana – 140 g
mleko – 2 szklanki
czekolada gorzka – 80 g
cukier puder – 35 g
jajko – 1 szt
masło – 15 g
maliny – 320 g

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Masło oraz czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, jajko ucieramy z cukrem pudrem, całość dokładnie mieszamy. Do ugotowanej kaszy dodajemy masę czekoladową. Wszystkie składniki blendujemy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia ciasta, maliny rozdrabniamy na mus.

Smacznego 🙂