Dietetyczne pączki – przepis

Dietetyczny pączek – niemożliwe? A jednak istnieją pączki, które zaskakują niewysoką kalorycznością.
Wystarczy zastosować kilka zmian w tradycyjnym przepisie, a zjedzenie pączka czy dwóch nie musi oznaczać gigantycznych wyrzutów sumienia 😉

Po pierwsze: pieczone, nie smażone. To właśnie smażenie jest odpowiedzialne za olbrzymią część kaloryczności pączków. Wrzucenie ich do piekarnika zamiast do gorącego tłuszczu pozbawia ten przysmak olbrzymiej ilości pustych kalorii.

Po drugie: mąka. Zastosowanie pełnoziarnistej mąki wzbogaci  przysmak o błonnik i wartości odżywcze, zmniejszy też jego indeks glikemiczny.

Po trzecie: uważaj czym słodzisz. Zastosowanie ksylitolu czy stewii jako alternatywy cukru również nie pozostanie bez znaczenia dla kaloryczności pączka.

Po czwarte: nadzienie. Również nie bez znaczenia jest to co w naszym pączku się znajdzie. Dżemy 100% owoców, niskosłodzone, czy domowy budyń to sposób aby nie zmarnować wysiłków „udietetycznienia” pączka poprzez wypełnienie go bezwartościowym, przesłodzonym nadzieniem.

 

      Składniki:

  • mąka orkiszowa: 120 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista: 130 g
  • drożdże: 25 g
  • mleko 0,5% tłuszczu: pół szklanki
  • 1 duże jajko
  • cukier:  1 łyżeczka (5 g)
  • ksylitol lub stewia
  • niskosłodzony dżem lub domowy budyń

 

      Wykonanie:

Podgrzej mleko, dodaj drożdże, cukier oraz łyżkę mąki, odstaw na 15 minut.

Dodaj jajko, zmiksuj. Posłódź ksylitolem lub stewią, połącz z mąką i wyrabiaj ciasto aż będzie się samo odklejało od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszcz dłońmi na wysokość około 2 cm. Dużą szklanką/kubkiem wytnij z niego koła. Na każde nałóż po jednej łyżeczce nadzienia (dżemu lub budyniu) i sklej końce ciasta aby powstała kula.

Pączki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i odstaw na 30 minut.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!