Dieta na piękne włosy

Mocne i lśniące włosy są symbolem zdrowia i witalności. Często uznaje się je za jeden z atrybutów kobiecości. Na ich wygląd ma wpływ wiele czynników: od genów, poprzez odpowiednią pielęgnację, aż do klimatu, w jakim żyjemy i jakości powietrza w naszym otoczeniu. Drogeryjne półki pełne są kosmetyków, które mają sprawić, że nasze włosy będą pięknie wyglądały i szybko rosły. Należy jednak pamiętać, że pielęgnacja to nie wszystko. Kluczowe znaczenie ma odpowiednia dieta, która pozwoli zadbać o nie „od środka”. Podpowiadamy, co włączyć do codziennego menu, a czego unikać, żeby zapewnić włosom siłę i blask.

Jak odpowiednia dieta wpływa na wygląd włosów?

Włosy to tkanka martwa. Substancje zawarte w kosmetykach mogą je wygładzić i oczyścić. Jeżeli jednak zależy nam, żeby naprawdę je odżywić, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, co jemy. Zdrowa dieta pomoże wzmocnić cebulki włosów i sprawi, że będą rosły grubsze i mocniejsze.

Główne substancje, jakie powinny znaleźć się w naszych posiłkach, to kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, białko, witaminy A, E, C oraz grupy B, cynk, miedź, żelazo, wapń, jod i magnez. Wszystkie znajdziesz w naturalnych, nieprzetworzonych produktach, dlatego zamiast kupować drogie, sztuczne suplementy, zacznij sięgać po:

  • Zielone warzywa (szpinak, brokuły, brukselka, sałata): to doskonałe źródło witamin A i C niezbędnych do produkcji sebum przez skórę głowy. Zawierają też mnóstwo żelaza, które zapobiega wypadaniu włosów.
  • Orzechy (laskowe, włoskie, migdały, orzechy nerkowca): dostarczą nam zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3, cynku, selenu i żelaza oraz witamin A, D i E, dzięki którym włosy będą rosły mocne i błyszczące.
  • Jajka: zawierają dużo białka, czyli głównego budulca włosów. Są także źródłem witamin A, D i z grupy B.
  • Rośliny strączkowe (fasola, cieciorka, soczewica): zawierają białko, cynk, żelazo oraz biotynę, nazywaną witaminą piękna. Ma ona pozytywny wpływ na metabolizm skóry głowy. Zapobiega wypadaniu włosów, występowaniu łojotoku i łupieżu.
  • Ryby morskie: te tłuste są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i 6, a chude zawierają jod, czyli pierwiastek, który pozytywnie wpływa na porost włosów i wzmacnia je.
  • Pieczywo pełnoziarniste, zboża, brązowy ryż: bogate są przede wszystkim w witaminy z grupy B. Zapobiegają nadmiernej utracie włosów, pomagają zachować ich kolor i stymulują wzrost.
  • Marchewka: zawiera duże ilości witaminy A, której niedobór może przyczynić się do tego, że włosy będą suche, łamliwe, słabe i podatne na rozdwajanie. Ta witamina rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego marchewkę warto chrupać na przykład z dodatkiem hummusu lub sosu na bazie oliwy z oliwek.

włosy dieta

Co szkodzi włosom?

Istnieje szereg substancji, które powinniśmy wyeliminować, lub przynajmniej znacznie ograniczyć, żeby zapewnić sobie piękny wygląd. Nie należy spożywać zbyt dużych ilości kawy i czarnej herbaty, ponieważ zawarta w nich kofeina wypłukuje z naszego organizmu magnez i zaburza wchłanianie żelaza, niezbędnego do budowy włosów. Alkohol, cukier i zawarte w fast-foodach nasycone tłuszcze zwierzęce sprawiają, że skóra głowy nie funkcjonuje prawidłowo. Mogą spowodować nadmierne przetłuszczanie się włosów oraz pojawienie się łupieżu. Również palenie papierosów często prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń mieszków włosowych.

Cierpliwości!

Jedząc zdrowo przez tydzień na pewno zauważysz zmiany w swoim samopoczuciu i sylwetce. Jednak, żeby dostrzec efekty diety na piękne i mocne włosy, potrzebujesz znacznie więcej czasu. Być może pierwsze rezultaty pojawią się dopiero po kilku miesiącach. Jeśli będziesz stosować się do naszych porad, zauważysz poprawę nie tylko w wyglądzie włosów, lecz także w stanie skóry i paznokci. Daj więc sobie czas i nie zniechęcaj się!