Ciasto marchewkowe – przepis

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Jej właściwości lecznicze znali i doceniali już starożytni Chińczycy. Jednak najpowszechniejszy obecnie gatunek marchwi w kolorze pomarańczowym został wyhodowany przez Holendrów dopiero w XVII wieku. To warzywo znalazło szerokie zastosowanie w wielu kuchniach świata. Wykorzystuje się ją do przygotowywania zup, soków, sałatek, surówek, a nawet ciast i deserów.

Bogactwo składników odżywczych

Marchew jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Zawiera między innymi witaminy: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz minerały: magnez, potas, mangan, fosfor, wapń i żelazo. Swoją sławę zawdzięcza przede wszystkim obecności karotenów, z których najważniejszy jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

To warzywo niskokaloryczne (100 g surowej marchwi to 30 kcal), lekkostrawne i o niskim indeksie glikemicznym (IG=30). Ma właściwości oczyszczające i wspomaga metabolizm, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako element diet odchudzających.

ciasto marchewkowe marchew catering dietetyczny

Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory. Usprawnia pracę układu nerwowego i trawiennego oraz wzmacnia układ immunologiczny. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniami plamki żółtej i rozwojem zaćmy. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko zawału oraz udaru mózgu. Prowitamina A ma także pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci: spowalnia proces starzenia, odmładza i regeneruje. Jest znana również z tego, że wspomaga opalanie, przedłużając trwałość opalenizny i nadając skórze złoty odcień. Beta-karoten chroni przed powstawaniem plam i przebarwień, które często są skutkiem opalania. Kilka tygodni przed rozpoczęciem kąpieli słonecznych, warto włączyć do diety soki i inne przetwory z marchewki.

Witaminy A, E i K zawarte w marchwi przyswoją się w pełni tylko w obecności tłuszczów. Żeby lepiej wykorzystać dobroczynne właściwości tego warzywa, warto spożywać je z dodatkiem oleju lub masła.

Nasza propozycja to ciasto marchewkowe. Jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się świetnie jako, przekąska lub deser.

Składniki (na 4 porcje):

  • Jajko 2 szt
  • Mąka pszenna 30 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 15 g
  • Ksylitol (lub inny słodzik) 15 g
  • Marchew 30 g
  • Proszek do pieczenia 1,5 g
  • Olej z pestek winogron 6 g

Wykonanie:

Jajko ucieramy z olejem i ksylitolem. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach, lekko odsączamy. a następnie płynne składniki dodajemy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do foremki i pieczemy 30 minut w 180 °C.

Smacznego!