Alfabet zdrowia. O jak Owsianka!

Płatki owsiane przeżywają prawdziwy renesans. I nic w tym dziwnego, bo ich wartości prozdrowotne trudno przecenić. Owies stanowił ważny element diety wielu Europejczyków już w epoce brązu. To zboże bogate w białko i nieocenione źródło aminokwasów. Miseczka płatków owsianych spożywana z jogurtem bądź mlekiem zaspokaja apetyt naszego mózgu na witaminę B6. Ta poprawia pamięć i koncentrację oraz pozwala na szybkie przyswajanie wiedzy. Zawarta w owsie witamina B1 dba o stabilność organizmu w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz zawiera substancje działające antydepresyjnie. Owies to także niezastąpione źródło witaminy E, flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Pełne ziarno owsa składa się w blisko jednej trzeciej z błonnika, który oczyszcza organizm i zapobiega rozwojowi chorób. Sam błonnik daje zaś uczucie sytości, poprawia pracę jelit oraz zapobiega nadkwasocie i uczuciu zgagi. Dziś proponujemy Państwu przepis na pieczoną owsiankę. To zdrowe i pożywne danie, do którego przygotowania oprócz płatków owsianych można z powodzeniem wykorzystać niezliczoną ilość  owoców, orzechów i migdałów a także pełny prozdrowotnych właściwości miód!


Pieczona owsianka – Składniki (porcja dla 2 osób):

Płatki owsiane – 60 g
Mleko 0,5% tłuszczu – 120 ml
Jabłko – 70 g
Jajko – 1 szt
Miód – 10 g
Rodzynki – 10 g
Orzechy włoskie – 10 g
Cynamon – do smaku.

Przygotowanie:

  1. W garnku umieścić zimne mleko oraz płatki owsiane
  2. Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu zagotowania, a następnie gotować przez kilka minut.
  3. Jabłko umyć i obrać i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w osobnym rondelku i dusić do miękkości.
  4. Wystudzone płatki i jabłka połączyć z posiekanymi orzechami, miodem, rodzynkami, jajkiem i cynamonem.
  5. Masę umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180st.C przez ok. 20 minut.

Smacznego!