Dlaczego 5 posiłków?

5 posiłków dziennie – kluczem powodzenia diety redukcyjnej

Nawał codziennych obowiązków niejednokrotnie doprowadza do zaniedbywania spożywania posiłków o określonych porach dnia. Brak czasu, czy odpowiednich nawyków żywieniowych sprawia, że spożywamy w ciągu dnia mniejszą liczbę posiłków, aniżeli zalecana. Odczucie głodu wywołane na skutek zbyt długiej przerwy w dostarczaniu energii i podstawowych składników odżywczych do organizmu powoduje spożycie zbyt dużej ilości produktów, a co za tym idzie energii, w jednym posiłku. Co długofalowo prowadzi do nadwagi i otyłości. Warto pamiętać, że poza ilością posiłków istotny jest również ich skład energetyczny.

Śniadanie – podstawa udanego dnia
Posiłkiem obfitującym w największą ilość energii jest obiad, jednakże niewiele mniej kaloryczne powinno być śniadanie. Największym błędem wielu zapracowanych osób jest eliminowanie tego posiłku  z codziennego jadłospisu. Śniadanie spożyte przed wyjściem z domu ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu całego dnia. Pierwszy posiłek powinno się jeść bez pośpiechu oraz z uwzględnieniem niezbędnych składników odżywczych. Makroelementem wpływającym na poprawną pracę mózgu, objawiającą się zwiększoną zdolnością skupiania uwagi, koncentracji, wzrostem procesów myślowych są węglowodany, których w śniadaniu na pewno nie powinno zabraknąć.

Objawy porannego zmęczenia, apatii, niewydolności organizmu są charakterystyczne dla osób, które nie jedzą śniadań. Zrównoważone dostarczanie składników odżywczych wraz z tym posiłkiem pozwoli zaspokoić potrzeby organizmu, pozbawionego podczas kilkugodzinnego snu dowozu energii.
Brakuje Ci energii rano? Koniecznie zacznij jeść śniadania i zwróć uwagę co się na nie składa.

Podwieczorek i drugie śniadanie
Produkty dostarczane wraz z drugim śniadaniem czy podwieczorkiem powinny być niskokaloryczną przekąską jak jogurt, kanapka czy owoc.
Nie pomijaj jednak tych posiłków. Pamiętaj, że pomagają zachować równowagę energetyczną w Twoim organizmie.

Sposób na nocny apetyt
Pierwsze efekty przestrzegania zasady spożywania 5 posiłków dziennie widać wieczorem. W porze kolacji organizm energetycznie zaspokojony w ciągu dnia nie domaga się dodatkowych kalorii. Łatwostrawna, uboga w tłuszcze, spożyta przynajmniej na 3 godziny przed snem kolacja nie spowoduje zalegania pokarmu w żołądku przez co wpłynie na spokojny, odprężający sen.

Skąd te kilogramy?
Organizm, któremu nieregularnie dostarczamy energii wypracowuje mechanizm gromadzenia jej w postaci tkanki tłuszczowej. Broni się w ten sposób przed deficytem energii na podstawowe czynności życiowe w przyszłości. Spożywanie mniejszych porcji pożywienia pozwoli na bieżąco wydatkować energię w nich ukrytą. Regularność konsumowanych posiłków wpłynie na zaspokojenie organizmu związane z wcześniej odczuwaną niepewnością w dostarczaniu energii i podstawowych składników odżywczych. Organizm z usystematyzowanym dowozem energetycznym nie będzie potrzebował dodatkowych źródeł energii, czyli zrezygnuje z odkładania jej w postaci tkanki tłuszczowej.

Nieumiejętny rozkład posiłków w ciągu dnia zaburza tempo metabolizmu w organizmie. Produkty dostarczane pomiędzy posiłkami wpływają dodatkowo na nieregularność procesów trawiennych zachodzących w organizmie.Dlatego ważne jest aby nie podjadać pomiędzy ustalonymi o określonych porach posiłkami.

Dlaczego warto?
Pięć posiłków dziennie pozwoli uregulować metabolizm oraz zmniejszy odczucie głodu. Ich obecność w codziennej diecie zapobiegnie nadmiernej podaży pokarmu w godzinach wieczornych, skutkujące odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Pięć posiłków w ciągu dnia zmniejszy wyrzuty insuliny następujące po posiłku. Zwiększy to wrażliwość tkanek na insulinę, co zaowocuje zmniejszonym ryzykiem otyłości, a co za tym idzie redukcją możliwości zachorowania na szereg chorób metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, w przyszłości.

Regularne dostarczanie zbilansowanych posiłków przyzwyczai organizm do optymalnego wykorzystywania dostarczanej wraz z nimi energii i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych.